Select Page

Tuinhuis met architecturale meerwaarde

Tuinhuis met architecturale meerwaarde

In de stad Antwerpen wonen steeds meer mensen en dus moet er rationeel omgesprongen worden met het gebruik van grond.

Omdat niet iedereen in een huis met een tuintje woont, is er een alternatief voor wie toch graag in de aarde wil ploeteren: de volkstuintjes. Dat zijn een verzameling van particuliere tuintjes beheerd door een vzw. Maar omdat ook deze ruimte beperkt is, moet hiermee efficiënt worden omgegaan. Vaak heeft elk tuintje een eigen tuinhuisje waardoor een deel van de te bewerken grond wordt ingenomen. In park Groot Schijn heeft men daarom voor een andere oplossing gekozen. Eind 2017 schreef de stad Antwerpen een ‘Design & Build’- wedstrijd uit. Het doel was om een luifel te ontwerpen die onderdak biedt aan tuinbergingen. Het ontwerp van Architectenburo Cuyvers + co en aannemer KvD werd geselecteerd voor uitvoering.

Paviljoen GrootSchijn centreert de functies van al de individuele tuinhuisjes in één compact gebouw, waar de faciliteiten worden gedeeld. Hierdoor kunnen er meer groenten en fruit worden verbouwd. Het gebogen dak geeft een beschermend gevoel, terwijl de gekruiste spanten een dynamisch gevoel geven. Het gebouw bestaat naast de bergingen voor de individuele tuintjes en de picknicktafels uit twee kamers: een wc-ruimte met composttoilet en een droog-urinoir. En een algemene berging met daarin de composttank. De ontlasting van de tuinders wordt in deze tank omgezet in compost en is dus bruikbaar in de tuinen. Het regenwater op de luifel wordt opgevangen voor gebruik.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *