Select Page

Hoe moet het nu verder met de boeren?

Hoe moet het nu verder met de boeren?

De boeren kwamen weer op straat. De landbouwers protesteren tegen het stijgen van de uitgaven en het dalen van de inkomsten, tegen het teveel aan regelneverij, de onzekerheid op langere termijn, de import van goedkope landbouwgewassen (al vragen ze tegelijkertijd meer export van eigen producten), de berg aan administratieve verplichtingen, …

Maar soms nemen de protestacties verwarrende wendingen. Boeren sluiten bondgenootschappen met, God betere, jagersverenigingen (alhoewel het jagers zijn die everzwijnen hebben uitgezet die de varkenspest hebben verspreid) en motorclubs. En zij richten zich tegen Natuurpunt omdat die gronden opkoopt. Paardenbezitters die weilanden opkopen voor hun hobby blijven buiten schot. Een argument dat vaak door boeren wordt gebruikt, is dat Natuurpunt subsidies krijgt waarmee ze gronden aankopen en paardeneigenaars niet. Dat de landbouw het gros van de subsidies van de Europese Unie opstrijkt wordt even vergeten. Dat Natuurpunt zich inzet voor het behoud van de noodzakelijke biodiversiteit ook.

Terugschroeven van noodzakelijke maatregelen

Toen het boerenprotest begin februari uitbrak, begon het beleid gelijk aan paniekvoetbal. Politici schroefden een aantal klimaatmaatregelen terug. Boeren hoeven geen gronden braak meer te laten liggen. Bedoeld om meer wilde bloemen en meer insecten voor bestuiving te hebben. En pesticiden worden weer toegestaan. Op hetzelfde moment stond in de kranten dat de bijen moeilijk overleven. Door onder meer het gebruik van pesticiden. En door de klimaatopwarming waardoor de varroamijt beter kan gedijen. Ook bijen zijn noodzakelijk voor bestuiving, zonder hen kunnen planten niet bloeien.

Enige tijd terug klonk dan weer op de radio het onheilspellende bericht dat mensen sneller de ziekte van Parkinson krijgen als ze worden blootgesteld aan pesticiden. In Frankrijk is Parkinson bij boeren trouwens erkend als beroepsziekte.

Een andere manier om aan landbouw te doen

And last but not least: mensen wijzen migratie als het belangrijkste verkiezingsthema aan. Laat nu de verandering van het klimaat een van de hoofdredenen zijn waarom mensen uit het Zuiden naar Europa komen. Ik zou dan denken dat klimaatverandering en de verschraling van de biodiversiteit bovenaan de politieke agenda zouden moeten staan. Niet het gevolg maar wel de oorzaak op nummer 1. Of om het met landbouwtermen te zeggen: je moet het paard niet achter de wagen spannen.

Besluit: steeds meer dringt de noodzaak om op een andere wijze aan landbouw te doen zich op. Grootouders voor het Klimaat, een burgerbeweging van ouderen die bezorgd zijn over de klimaatverandering, heeft een blauwdruk voor een andere benadering uitgewerkt. Neem even tijd en lees het hier: https://www.grootoudersvoorhetklimaat.be/de-landbouw-die-we-nodig-hebben/ En als je zelf de boeren wil helpen: koop je voeding via de Korte Keten. In Deurne zijn er twee buurderijen. Korter kan de keten haast niet.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 11km/h NW
Humidity: 87%
Pressure: 1016.59mbar
UV index: 0

(advertenties)