Select Page

Eerste tastbaar bewijs van de aanwezigheid van de Noormannen in Deurne

Eerste tastbaar bewijs van de aanwezigheid van de Noormannen in Deurne

Dat de Noormannen of Vikings in 836 tot in Deurne zijn geraakt en voor de verwoesting van de streek hebben gezorgd, was al geweten vanuit oude geschriften. Maar daar is nu ook een fysiek bewijs voor gevonden.

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) lacht breeduit: “Eigenlijk wilde we het nieuws pas dinsdag bekend maken.” Trots toont hij het eerste tastbare bewijs dat staaft dat de Noormannen hier een kleine 1200 jaar geleden voet aan wal hebben gezet. Sekeris doet het verhaal: “De aanwezigheid van de Noormannen was bekend. In de ‘Annales Fuldenses’, dat zijn Frankische annalen uit de abdij van Fulda in Duitsland, staat beschreven hoe zij met hun boten langs de toen bredere Schijn onze contreien konden bereiken. Die komst is niet onopgemerkt gebleven want de Vikings plunderden alles wat niet te zwaar en te heet was en staken vervolgens de gebouwen in brand.”

In de zomer van vorig jaar waren werklieden bezig met het wegbaggeren van het slib uit de Schijn opdat het regenwater bij zware stortbuien makkelijker zou kunnen wegstromen. Sekeris: “De werklui stootten op een steen met merkwaardige inscripties. De ploegbaas vermoedde dat het om een uitzonderlijke vondst ging en is de steen komen afgeven op het districtshuis. Wij hebben dan beroep gedaan op het MAS dat op zijn beurt het Museum Kunst & Geschiedenis uit Brussel erbij heeft gehaald. Na onderzoek groeide het vermoeden dat de steen wel eens uit het Noorden zou kunnen komen. De onderzoekers stuurden een aantal haarscherpe foto’s naar  het Viking Roskilde museum in Denenmarken.”

Geografische instructies voor zeelui

Er kwam een antwoord terug van professor doctor Fiskehandler, een autoriteit van de geschiedenis van de Vikings: “Undeniably an object from the Viking era.” Volgens de professor is de steen terug te brengen naar de periode van de Deense Vikingkoning Gorm de Oude (ca. 910-ca. 958). Fiskehandler: “Tijdens zijn regeerperiode teisterden de Deense Vikings West-Europa met hun plundertochten. De steen bevat vermoedelijk een aantal geografische markeringen bedoeld voor zeelui als ze aan land gingen. Gelijkaardige stenen zijn teruggevonden in Frederikssund en Lejre.”

De steen is nu terug in Deurne, al is het niet de bedoeling dat hij hier zal blijven. Tjerk Sekeris: “Hij verhuist deze week naar het MAS. Ik hoop dat hij daar in de permanente tentoonstelling zal worden opgenomen. Tenslotte is dit toch wel een erg unieke vondst. En even oud als de beeldjes van de precolumbiaanse tentoonstelling daar. “ Het is volgens Sekeris niet de bedoeling dat mensen de steen in het districtshuis zouden komen bekijken. Al wil hij wel een uitzondering maken. Sekeris: “Vandaag ben ik in het Districtshuis om een aantal achterstallige dossiers af te werken. Wie nu echt graag de steen eens van dichtbij wil bekijken, kan mij bellen op mijn nummer 0473/50.47.65. Dan spreken we een momentje af.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Cloudy
06:2920:52 CEST
Feels like: 5°C
Wind: 14km/h W
Humidity: 84%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)