Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Het verhaal van Deurne

“Dames en Heren: Cultuur!” – Het verhaal van Deurne

Misschien hebben jullie ook gekeken naar Het Verhaal van Vlaanderen. Antwerpen is nog niet echt aan bod gekomen, wat wel een groot gemis is. En ook Deurne was er snel bij. Niet alleen hebben we hier historische vondsten (die je o.a. kan bezichtigen in Natuurhistorisch Museum Boekenberg en we hadden hier ook een Romeinse bezetting. Turninum, het volksmuseum van Deurne, haalt haar naam uit die tijd. En vanaf de 12e eeuw groeide Deurne, ideaal dicht bij Antwerpen gelegen.

Naast onze musea zijn er ook nog verschillende kastelen bewaard gebleven als sporen uit een vervlogen tijd. Historische gebouwen die ondertussen een hele andere invulling gekregen hebben. Vanuit de cultuurraad werd altijd aandacht gegeven aan die gebouwen – voor zover we daar invloed op hadden – omdat er niets zo slecht is als leegstand voor een gebouw. Sommige gebouwen hebben zelfs een socio-culturele invulling. Alleen maar toe te juichen, want ruimte in Deurne is schaars. Sommige verenigingen zijn al uitgeweken naar andere districten of gemeenten om er een locatie te vinden voor hun voorstelling of zelfs hun hele werking. Als de verenigingen uit Brouwerij De Ridder moesten verdwijnen, hebben de Reuzen van Deurne hun reus De Roder Ridder ontmanteld omdat ze die niet meer konden herbergen. Kunstenaars smeken al jaren om expositieruimte. Gelukkig kan de vleugel van het districtshuis een antwoord bieden om kunstenaars toch een plek te geven hun kunst te laten zien.

Een ruimte gebruiken is uiteraard niet zo eenvoudig. Je zit met de uitbating en bijhorende onkosten. Maar misschien zijn er wel ruimtes die gedeeld kunnen worden. Theaterzalen, parochiezalen, ruimtes achter een café, leegstaande winkelpanden, … En hoe mooi zou het zijn als de panden aan de Ten Eekhovelei die (vrijwillig) verkocht worden aan de Stad in het kader van Oosterweel, tijdelijk een invulling krijgen. Het komt de buurt en talent uit Deurne alleen maar ten goede.

Het Verhaal van Deurne wordt dan wel niet verteld door Tom Waes, we kennen een rijke en zeer boeiende geschiedenis. En het verhaal is nog lang niet ten einde. Maar dan moeten er wel genoeg blanco bladzijden zijn om het verhaal te kunnen neerschrijven. Met de cultuurraad zetten we graag ons talent in de kijker, waaronder deze namen via onze sociale media: De zijvleugel (exporuimte) van het Districtshuis, Kei-Jong vzw, de voormalige cultuurcoördinator Filip Baeyens en zijn geweldige opvolger Kristof Wouters, Het Vitrine Project in de Tweemontstraat en de ideale digitale plek voor het Verhaal van Deurne: Schatten van Deurne. Tot slot kan ik al zeggen dat we ondertussen met een jury zijn samen gekomen om de laureaten voor de Cultuurprijs te selecteren. Zeer veel dank voor alle inzendingen! De lijst was lang en de lat ligt nog steeds hoog qua socio-cultureel talent dat we met veel trots binnenkort een prijs zullen overhandigen. Omdat het 25 jaar cultuurprijs is, maken we er dan een hele dag van. Datum en meer info zal je later nog te horen krijgen.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain Shower
06:3720:45 CEST
Feels like: 4°C
Wind: 23km/h WSW
Humidity: 90%
Pressure: 1011.85mbar
UV index: 0

(advertenties)