Select Page

Deurne leeft

Deurne leeft

Deurne leeft. Ook Deurne-Noord. En al zeker Ten Eekhove, één van de twintig buurten die samen het district Deurne vormen.

Geprangd tussen Kronenburg (ten noorden), Conforta (ten oosten) en Deurne-Dorp – Expo (ten zuiden) heb ik deze ogenschijnlijk wat grauwe buurt de voorbije maanden leren kennen als een uitermate boeiende en bloeiende plek.

Pal in het hart – niet toevallig – liggen Cinema Rix en Barix, een fleurige, groene, supergezellige en uiterst kindvriendelijke buurtbar (met terras, als de zon een beetje mee wil) waar je lekker, gezond en goedkoop kan eten en drinken met de mensen die je graag ziet. Of waar je gewoon kan komen hangen om een praatje te maken met oude en nieuwe (on)bekenden, een gezelschapsspelletje te spelen of te werken. 

Als vrijwilliger heb ik er ondertussen al zoveel fijne mensen leren kennen. Medewerkers, andere vrijwiligers, buurtbewoners, toevallige passanten, mensen die geregeld langskomen, na het werk, of terwijl de kleinkinderen naar de filmvoorstelling gaan, of voor een hapje voor (en na) een voorstelling.

Eén van die andere vrijwilligers, waarmee ik elke donderdag in Barix sta, Olivier, organiseerde, samen met Frauke, deze week ’tekenen voor iedereen’, in buurthuis Dinamo, iets verderop, in de Ten Eekhovenlei. Frauke is een zogenaamde ‘kwartiermaker’, die haar eigenschappen (empatisch, diplomatisch, nieuwsgierig, informeel, drempelvernietigend gastvrij, emotieherbergend, vol humor, belangeloos, en nog zoveel meer (ik voeg er graag hartelijk aan toe) inzet om iedereen die er behoefte aan heeft te helpen.

Dus daar stond ik dan, die bewuste woensdagochtend, beetje onwennig. Gelukkig was er Leslie die me mee naar binnen nam, en kijk, geen tien minuten later al zat ik een koffie te drinken, koekje erbij en was ik in gesprek met Viviane.

Weer tien minuten later zaten we met een lekker volle tafel te tekenen. Eerste opdracht: teken ‘blind’ je overbuur (Viviane). Tweede (en leukste) opdracht: teken ‘iets’ op een groot wit blad, en geef het door aan je buur, die er wat bijtekent en weer doorgeeft.

Uiteindelijk ontstaan er zo me meest wonderbaarlijke creaties die zoveel gespreksstof opleveren dat het middag was voor we het goed en wel beseften. Blij als een klein kind stapte ik apetrots buiten, de paasvakantie tegemoet (zo leek het toch).

Bedankt, Oli4 en Frauke, en tot binnenkort, voor een tweede sessie. Hopelijk in kasteel Sterckshof waar OXOt, een sociaal gevoelige organisatie die werkzaam is op het terrein van de hedendaagse kunst, ons zal ontvangen.

Erik Biesemans

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)