Select Page

Op water en brood?

Op water en brood?

Vandaag begint voor de christelijke wereld de vasten. Een tijd van matiging en inkeer. Priester en journalist Staf Nimmegeers schreef een korte duiding bij de vasten. We zijn zo vrij die hier over te nemen.

OP WATER EN BROOD?

Dat het Vasten is, tegenwoordig spreekt men meer over ‘de Veertigdagentijd vòòr Pasen’, zal men niet zo gauw op straat merken, tenzij op Aswoensdag wanneer mensen vrank en vrij met een askruisje op het voorhoofd rondlopen. Wat een verschil met de Ramadan bij onze moslimburen! Maar dat is ook een heel andere situatie. Bij ons is het meer een tijd om te tonen dat de mens niet alleen van brood leeft en zijn hart moet scheuren in plaats van zijn kleren, dus inwendig veranderen. Ook als je in Brussel of elders een bedelaar ontmoet komt het er niet op aan hem of haar een aalmoes te geven, maar doneer liever iets aan een betrouwbare organisatie die zich met ondersteuning van armen bezig houdt. Vergeet ook de noodlijdenden ver van ons niet. Denk aan de kinderen in Gaza en Oekraïne, de verbeelding tartende hongersnood in Afrika en stort iets op de rekening van Broederlijk Delen.

Binnenshuis is het een goede tijd om eens met oudere kinderen te spreken over bijvoorbeeld hun houding tegenover druggebruik of gewoon de tijd om de televisie of andere smartphones af te zetten en met je partner een avondlijk gesprek te voeren over jullie relatie. Zulke initiatieven kunnen afgesloten worden, ook in stilte, met een gebedsmoment. Wip in deze tijd vòòr Pasen ook eens een kerk binnen en woon in een kerk die je aanspreekt een dienst bij, ook al is het lang geleden dat je dat deed.

Het is onbegonnen werk hier een affiche te brengen met de vele evenementen en keuzes die Vlaanderen biedt aan bijbelavonden, gebeds- en actiegroepen, abdijweekenden, enz. En een goed boek doet altijd deugd. Och, het zijn allemaal geen massaspektakels maar misschien het begin van iets nieuws, iets dat aan opstanding, aan Pasen doet denken.

Bescheiden als een sneeuwklokje, maar een nieuw geluid in je leven.

Staf Nimmegeers

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:4721:49 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 13km/h WSW
Humidity: 61%
Pressure: 1020.66mbar
UV index: 6

(advertenties)