Select Page

De stad vernieuwt fietspaden zonder overleg met het district

De stad vernieuwt fietspaden zonder overleg met het district

Toen districtsraadslid Steven Van Bockstal (Groen) hoorde dat stadschepen voor mobiliteit Koen Kennis (N-VA) een extra 30 kilometer fietspad zou aanleggen, was hij benieuwd wat dit voor Deurne zou betekenen. Het resultaat is niet helemaal wat je er van zou mogen verwachten. En tot de grote verwondering van Van Bockstal is het districtsbestuur niet betrokken bij de uitwerking. Nochtans vallen fietspaden onder de bevoegdheid van het district.

Van Bockstal vertelt: “Deze maand is een deel van de Jan Welterslaan aangepakt. Ondanks dat hier nog niet het volledig fietspad werd vervangen, is er ondertussen ook aan de Alfons Schneiderlaan al een gedeelte van de stoepsteen vervangen door asfalt. Het asfalt dat gegoten is, is in tegenstelling tot op andere plaatsen, direct tot tegen de stoepstenen gegoten. Zonder boordsteen tussen de stoepstenen en het asfalt van het fietspad. Waardoor hier en daar de stoepstenen naar beneden drukken. Neem daar de dikte van de asfaltlaag bij en je creëert hier en daar enkele centimeters niveauverschil tussen die stoepstenen en het asfalt met struikelgevaar tot gevolg.”

Goede fietspaden worden aangepakt, slechte paden blijven liggen

Het raadslid gaat verder: “Op de planning staat verder: Eksterlaar, Boekenberglei (tussen Ruimtevaartlaan en Drakenhoflaan), Jozef Verbovenlei, Gallifortlei en Menegemlei. Wat opvalt is dat er hier fietspaden tussen zitten die nog in nagenoeg perfecte staat zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan het stuk Boekenberglei dat gepland staat of de Alfons Schneiderlaan, waar het enige obstakel van het fietscomfort de vele wagens en bestelwagens zijn die vaak tot halverwege op het fietspad staan geparkeerd. Het fietspad van de Dascottelei daarentegen heeft op sommige plaatsen veel verzakkingen, wat het fietscomfort vermindert en waardoor het bij regenachtige dagen slalommen is tussen de plassen. Dit fietspad staat niet op de lijst van fietspaden die aangepakt zullen worden. Daarnaast zijn er ook enkele stukken rijbaan en stoep in Deurne die wel eens een opfrisbeurt zouden kunnen gebruiken.

Het roept bij het groene districtsraadslid vragen op hoe prioriteiten worden gesteld. Van Bockstal: “We weten al een tijdje dat het fietspad aan de Drakenhoflaan zal worden aangepakt, maar het is nog steeds wachten op de uitvoering. In het dossier van de fietspaden van Koen Kennis kan aankondiging en uitvoering plots binnen een tijdsspanne van minder dan 2 maanden. Het lijkt alsof hier snel tegen het einde van de legislatuur lukraak fietspaden worden heraangelegd, om dan bij de verkiezingen te kunnen opscheppen met cijfers van kilometers geasfalteerd fietspad. Dit ten koste van een doordachte kwalitatieve uitvoering.”

District buiten spel geplaatst

Het raadslid stelde op de districtsraad hierover dan ook enkele vragen aan het districtsbestuur. Van Bockstal: “Uit de antwoorden van districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) bleek dat het district niet is geraadpleegd, enkel geïnformeerd over de aanleg. Hij besluit: “Dit een top-down beslissing vanuit de stad. Wat blijk geeft dat het districtscollege en de districtsraad niet serieus genomen worden op stadsniveau. En dat vind ik denigrerend”.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Peter De RYCK

    Gazet Van Groen… meer en meer richting de verkiezingen.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Mostly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 70%
Pressure: 1015.24mbar
UV index: 1

(advertenties)