Select Page

“Dames en Heren: Cultuur!” – Cultuurmakers in de kou

“Dames en Heren: Cultuur!” – Cultuurmakers in de kou

Dat het kouder wordt, geldt voor iedereen met de stijging van de gasprijzen. Iets dat ook verenigingen zullen voelen, want de vaste kosten stijgen. Maar helaas worden jonge cultuurmakers ook figuurlijk wat in de kou gezet. Stad Antwerpen schrapt projectsubsidies voor de komende drie jaar. Die schrapping kwam er vrij snel en zonder enige dialoog met de cultuursector. Geld dat nog niet was uitgegeven volgens de schepen en dus geen impact heeft volgens haar. Integendeel zelfs, je ontneemt daarmee jonge kunstenaars om de komende jaren een project op te zetten en zichzelf zo te tonen. Voor de Antwerpse begroting een relatief klein bedrag, maar een grote streep door de rekening voor de jongeren.

Andere steden doen net een indexaanpassing zodat jongeren iets meer krijgen en ook in sommige districten wordt gezocht naar oplossingen met de al even beperkte middelen om jongeren toch die kansen te geven. Maar het is vooral jammer dat er geen enkele ruimte is voor gesprek. De bestaande cultuurraden worden sowieso al over het hoofd gezien, maar ook de jongeren zelf krijgen niet de kans om met de schepen aan tafel te zitten. En natuurlijk krijg je dan stemmen van mensen die vinden dat die cultuurmakers maar een ‘echte job’ moeten zoeken of komen met extreme voorbeelden als de besproken kunstenaar Jan Fabre die in 2012 met katten gooide in het stadhuis. Het zegt veel over het algemene beeld van kunst en cultuur in je stad en wat je daar vanuit het beleid voor over hebt. Mensen vergeten dat uit die projecten ook mensen komen die ze dan zien en horen op tv, radio, theater, bioscoop, … Dat bvb Hendrik Conscience voor zijn Vlaamse Leeuw trouwens ook subsidies kreeg om dat boek te schrijven…

Elke beleid stippelt zelf uit waar ze middelen aan geeft en waar niet aan. Maar we hopen vanuit de cultuurraad dat er toch altijd wordt gekeken naar de impact van die beslissingen en dat er op tijd ook dialoog plaats vindt met de betrokken partijen zodat zo’n beslissing goed onderbouwd is. Zeker als veel partijen graag naar buiten komen met woorden als participatie en inspraak.

We komen stilaan aan de 25e editie van de Cultuurprijs die elk jaar al uitgereikt werd aan grote talenten uit Deurne. Je zal nog info krijgen hoe je zelf iemand kan nomineren, zodat we niemand over het hoofd zien. We kijken daar zowel naar mensen met een indrukwekkend palmares, maar ook naar beloftevolle talenten die we zo graag een duwtje in de rug willen geven. Hopelijk blijven die jonge talenten kansen krijgen om te ontplooien.

Bij de wekelijkse Cultuur in de Kijker op onze sociale media hadden we in oktober de jonge filmtalenten van Ciné Draries (in Cinema Rix), het lichtspektakel Grote Schijn, muzikant en Trix coördinator Dieter Sermeus, de jonge actievoerders van For Future en de dans/bewegingsgroep Moving Ground (die door besparing van projectsubsidies helaas de nodige klappen krijgt). Als je zelf ook jong of ervaren talent kent dat we gerust eens in de kijker mogen zetten, mag je dat zeker doorgeven. Veel succes en plezier aan iedereen die met cultuur bezig is.

Culturele groeten,

Stijn van de Cultuurraad

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)