Select Page

Historische poort domein Boekenberg in oude glorie hersteld

Historische poort domein Boekenberg in oude glorie hersteld

De historische inkompoort van het Boekenbergpark aan de Menegemlei is een smeedijzeren rococopoort tussen bewerkte hardstenen pijlers met bolornament. Zij stond oorspronkelijk in de as van het kasteel en is later verplaatst naar de parkingang aan de Menegemlei. Deze toegangspoort was in slechte staat en vertoonde scheuren. Daarom werd beslist om de poort in ere te herstellen. Voor de restauratie werd geld voorzien vanuit het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed.

Een van de pijlers van de poort stond al jaren bijeengehouden met spanbanden. “Die hangt aan elkaar met spuug en plakband” gekscheerden parkbezoekers. Toen het nieuwverkozen districtsbestuur in 2013 haar bestuursakkoord voorstelde, gebeurde dat in herberg De Ekster. Voor de ‘staatsiefoto’ van de nieuwe ploeg werd de straat overgestoken naar het Boekenbergpark. En toen viel de erbarmelijke toestand van de historische poort op. “Geen nood. Dat zullen we laten herstellen.” klonk het toen. Maar administratieve molens malen langzaam.

Nu schittert de poort als weleer. De restauratiewerken duurden ongeveer twee maanden. De barsten zijn weggewerkt, de natuurstenen pilaren en het hekwerk opgepoetst en de ijzeren poort is behandeld en terug voorzien van bladgoud.

Foto boven: de poort na restauratie

Foto onder: de poort voor restauratie

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Mostly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 70%
Pressure: 1015.24mbar
UV index: 1

(advertenties)