Select Page

Struikeldrempel voor 107 slachtoffers

Struikeldrempel voor 107 slachtoffers

Gisteren legde de Duitse kunstenaar en activist Gunter Demnig in de Gallifortlei voor basisschool Sancta Maria een struikeldrempel. Ter herinnering aan een gitzwarte bladzijde uit de geschiedenis van Deurne.

Op 28 augustus 1942 had in Deurne een razzia plaats. De politie kreeg van de Duitse bezetter het bevel om minimaal 250 mensen van Joodse origine te arresteren en bijeen te drijven in de toenmalige Cinema Plaza aan de Lakborslei. Niet alle politieagenten waren even bereid om deze bevelen zomaar uit te voeren. Bovendien kwamen omwonenden op straat en hinderden de agenten om de Joodse gevangenen binnen te brengen. Uiteindelijk werden 133 mensen opgepakt. 115 van hen werden geïnterneerd in de Dossinkazerne in Mechelen. Daarvan vertrokken 107 gevangenen naar Auschwitz en andere kampen waar ze werden vermoord. Om deze gruwel nooit te vergeten, bracht district Deurne een ‘struikeldrempel’ aan in de stoep voor basisschool Sancta Maria in de Gallifortlei, waar eertijds Cinema Plaza heeft gestaan.

Het was Gunter Demnig zelf die de struikeldrempel in de trottoir aanbracht. Demnig is de initiatiefnemer van de ‘struikelstenen’, herinneringsstenen aan mensen die slachtoffers werden van de nazi’s. Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) verwelkomde de toeschouwers en Mark Weyns van Burgerinitiatief Struikelstenen in Deurne legde uit dat een struikeldrempel uitzonderlijk wordt gelegd. Het is een herdenking van een grotere groep slachtoffers. Dan nam professor em. Bruno De Wever het woord: “4,5 jaar geleden heb ik een lezing gegeven over de Joden in Deurne. Ik riep de aanwezigen op om zelf initiatief te nemen om deze mensen te herdenken. Ik kon toen niet vermoeden dat er zo massaal gevolg zou worden gegeven aan deze oproep. Nu liggen er al 71 struikelstenen in Deurne. En vandaag legt district Deurne dan ook nog eens deze struikeldrempel.”

Dan werden de namen van de 107 slachtoffers, waaronder veel kinderen, voorgelezen en zorgden Oscar Bohnen en Bart Van Istendael voor een streepje muziek. Gunther Demnig was tevreden met de plechtigheid. “Mooi toch. Ik ben dan wel de initiatiefnemer van het struikelstenenproject. Maar het is prachtig dat een district zelf besluit om de herinneringstenen aan te brengen.” zei hij nog.

Foto boven: Gunter Demnig legt de struikeldrempel in de stoep.

Foto onder: Het voorlezen van de namen van de 107 slachtoffers

Foto helemaal onder: de Duitse kunstenaar en initiatiefnemer project ‘Struikelstenen’ Gunther Demnig

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Sunny
05:4021:38 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h E
Humidity: 75%
Pressure: 1016.26mbar
UV index: 0

(advertenties)