Select Page

Eksterlaar wint de prijs van de vakjury in de Renaat Braemprijs

Eksterlaar wint de prijs van de vakjury in de Renaat Braemprijs

De architectuurprijs Renaat Braem van de provincie Antwerpen zet innovatieve woonvormen met een sterke sociale impact in de kijker. De winnaars van de vakjury, de publieksjury en de online publieksstemming werden vandaag. Het sociale woonproject Eksterlaar kreeg de prijs van de  vakjury. 

Het nieuwbouwcomplex Eksterlaar omvat 33 sociale wooneenheden rond een afgesloten binnenhof. Het project, ontwikkeld door een private opdrachtgever en overgedragen aan een sociale huisvestingsmaatschappij, legt de nadruk op collectiviteit en architecturale kwaliteit.

De ontwerpers kozen ervoor om de woningen aan de randen van het perceel te bouwen, waardoor een ruime, veilige binnenruimte ontstaat voor gemeenschappelijk gebruik. De architecturale vormgeving en de individuele voordeuren die uitkomen op de collectieve ruimte creëren een vertrouwde en serene woonomgeving.

De juryleden raakten onder de indruk van de intelligente aanpak van de ontwerpers. De vorm die ze daarbij ontwikkelden – gestapelde maar grondgebonden woningen langs de terreinrand, die een intieme collectieve tussenruimte doen ontstaan – getuigt van een moedig out of the box denken.

De ongedwongen manier waarop de bewoners zich doorheen de site kunnen bewegen, de aandacht voor privacy en collectiviteit, de genereuze private binnen- en buitenruimten, de ingetogenheid die het geheel uitstraalt – zijn kwaliteiten die men niet onmiddellijk met sociale woonbouw associeert. De vakjury prijst de intelligente aanpak van de ontwerpers en de sociale cohesie die hierdoor wordt bevorderd.

Foto boven: Provinciaal gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V), samen met de architecten en de bewoners van Eksterlaar. © Kelly Donckers

Foto’s onder: sociale woonproject Eksterlaar © Olmo Peeters

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)