Select Page

Ree, vos en marter gespot op ecostrook Hoogmolenbrug over Albertkanaal

Ree, vos en marter gespot op ecostrook Hoogmolenbrug over Albertkanaal

Op 13 mei verscheen voor het eerst een ree op een van de monitoringscamera’s bij de ecostrook van de Hoogmolenbrug. De brug loopt over het Albertkanaal en verbindt Deurne en Wijnegem met Schoten.

Via een bijzondere strook natuur aan de rand van de brug – de ‘ecostrook’ – kunnen sinds voorjaar 2023 ook dieren het kanaal oversteken. Enkele foto’s en video’s gaven eerder al aan dat alvast vos en marter de aanloopzones naar de ecostrook hadden ontdekt. De waarneming van de ree is een belangrijk succes voor Groen Kruis, waarvan de partners samen ijverden voor de komst van de ecostrook. Dit jaar schaalt de provincie Antwerpen de monitoring van de ecostrook en de omgeving sterk op. De provincie werkt daarvoor samen met de Universiteit Antwerpen, Natuurpunt en GruunRant. De ecostrook zelf is aangelegd door De Vlaamse Waterweg.

Van bij het begin was de ree een ‘symboolsoort’ voor het project: wanneer de ecostrook geschikt blijkt voor reeën, is ze namelijk ook geschikt voor een heleboel kleinere diersoorten. Wat kleinere diersoorten en planten betreft, was het succes van de ecostrook wel al heel snel duidelijk. Zo telden vrijwillige waarnemers afgelopen jaar zo’n 260 plant- en diersoorten op de ecostrook en in de afgeschermde aanloopzones die naar de brug leiden. Dat is een mooi resultaat voor het eerste jaar van de ecostrook. Bij de dieren noteerden de vrijwilligers vooral insecten, vogels en kleine bodemdieren zoals slakken, en ook enkele zeldzamere vogels.

Groen Kruis is het gebied ten Noorden van Antwerpen waar groene verbindingen tussen open-ruimtegebieden worden gelegd of nieuwe ruimten worden gecreëerd. De open ruimte wordt zo ingericht dat ze beter bestand is tegen extreme weersomstandigheden door klimaatverandering en dat ze een ‘biodiverse thuis’ biedt voor vele dier- en plantensoorten.

Foto: De ecostrook langs de Hoogmolenbrug.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)