Select Page

“Volgebouwd, minder groen en te weinig inspraak”

“Volgebouwd, minder groen en te weinig inspraak”

Tijdens een open buurtvergadering vorige zaterdag bespraken bewonersgroep Arena de bouwplannen voor de gelijknamige Arenawijk.

“De Arenawijk staat de eerstkomende jaren voor een grondige transformatie. Met de nieuwe plannen worden er op en rond de Arenaweide meer woningen gebouwd. Een nieuwe school en een groot sportcomplex, naast de bestaande Arenahal, voeren de dichtheid verder op. Ten koste van groen en leefbaarheid van de wijk.” vindt de bewonersgroep.

Buurtbewoner en stedenbouwkundige Luk Vanmaele maakte een analyse: “Uit de inrichtingsplan van AG Vespa blijkt dat de Arenawijk meer wooneenheden zal tellen. Aan de zuidkant worden 141 iconische Braemwoningen gerenoveerd in privéhanden. Sociale woningen gaan verloren, terwijl de nood hieraan vandaag net erg groot is. Om dit te compenseren worden de gebouwen aan de noordkant gesloopt en hoger heropgebouwd. In totaal zal de wijk 430 wooneenheden tellen, 141 meer dan vandaag. Met als zure kers op de taart: een extra woontoren van 7 verdiepingen hoog, midden in het groen van de Arenaweide.” Voor het bouwen van deze toren zou een gezonde, monumentale beuk worden gerooid.”

Twee grote sporthallen naast elkaar

Er wordt volgens Vanmaele nog meer gebouwd, onder meer een nieuwe school en een sportcomplex: “Er zou een grote sporthal gebouwd worden voor competitie en polyvalent gebruik, die de beschikbare publieke ruimte verder inperkt. Ronduit bizar, aangezien deze vlak naast de Arenahal ligt die een gelijkaardige functie heeft.” Over de omvang van de nieuwe sporthal heerst onduidelijkheid bij de bewonersgroep. Vanmaele: “Enerzijds stelt districtsburgemeester Sekeris dat het een kleine sporthal wordt voor de scholen in de buurt, anderzijds stemt dit niet overeen met de voorziene afmetingen die we na lang aandringen van AG Vespa ontvingen.” De onduidelijke communicatie van de ontwikkelaars is trouwens een ander ‘zeer punt’ volgens het buurtcomité.

Zoektocht naar alternatieven

De bewonersgroep ziet enkele alternatieve mogelijkheden voor een kleinere buurtsporthal. Een optie die ze onderzochten met twee architecten is het terrein van parking Keteleer, gelegen tussen de Herentalsebaan en Boterlaarbaan. Op deze plek zou de sporthal dan gecombineerd kunnen worden met het aangrenzende voetbalveld van de City Pirates. Zo zouden buurtbewoners er ook terechtkunnen voor buitensport.

Een andere optie is de leegstaande parochiekerk H. Lodewijk van Montfort. De kerk zou volgens de bewonersgroep dienst kunnen doen als turnzaal voor de omliggende scholen.

Geen groene ruimte opofferen

Bewonersgroep Arena staat open voor nieuwe gesprekken met ontwikkelaars AG Vespa en Woonhaven. Jan Holvoet van de bewonersgroep Arena: “We begrijpen de nood aan extra sociale woningen en een nieuwe school, maar faciliteiten zoals een sporthal kunnen elders. Groene ruimte opofferen moet in elk geval het allerlaatste alternatief zijn. We zetten ons graag in om mee naar realiseerbare alternatieve locaties te zoeken.”

Foto boven: Bewonersvergadering

Afbeelding onder: Schets van de woontoren

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
21°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 21°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 59%
Pressure: 1021.67mbar
UV index: 6

(advertenties)