Select Page

Spoorbreuk vastgesteld op de Borsbeekbrug

Spoorbreuk vastgesteld op de Borsbeekbrug

Gisterenavond heeft De Lijn een spoorbreuk vastgesteld aan de tramsporen op de Borsbeekbrug in Berchem. Er werd een snelle inspectie uitgevoerd. Om geen veiligheidsrisico’s te lopen werd beslist om het tramverkeer over deze sporen stil te leggen. Dit heeft onder meer effect op de dienstverlening op tramlijn 9. De Lijn werkte alternatieven uit voor tramlijnen 4 en 9 en voor een aantal buslijnen om de impact voor de reiziger zoveel mogelijk te beperken. Ook nog vandaag werd tramlijn 24 stilgelegd omdat een verzakking is opgetreden ter hoogte van de spooraansluiting aan de Londenbrug .

Door jarenlange onderinvestering kampt de traminfrastructuur met onderhouds- en vernieuwingsachterstand. Met het Openbaredienstencontract 2023-2027 dat De Lijn en de Vlaamse regering afsloten in 2022 is er extra investeringsbudget voorzien, maar de opgelopen achterstand kan niet op korte tijd ingelopen worden. ​

Er gebeurt verhoogde monitoring van de spoorinfrastructuur om de bedrijfszekerheid en veiligheid op te volgen. Een prioritering voor onderhoud en/of vernieuwing van alle spoortracés wordt zo opgemaakt. Dit stuk traject stond op de radar om vernieuwd te worden. De inspectie gisterenavond heeft nu uitgewezen dat verder gebruik in de huidige staat veiligheidsrisico’s zou meebrengen.

Bijgevolg is beslist de tramsporen op dit traject in de huidige staat niet meer te gebruiken. Technici van De Lijn onderzoeken nu hoe de tramsporen nu best kunnen hersteld worden en binnen welke termijn.

Alternatieven

Om de impact op de reizigers op dit drukke segment van het tramnetwerk in Antwerpen zoveel mogelijk te beperken, zijn er maandagavond en dinsdagochtend een aantal alternatieven ingevoerd op het tram- en busnetwerk. Voor tram 9 vindt u deze hieronder:

Tram 9 (Silsburg – Berchem Station – Centraal Station – P+R Linkeroever) vertrekt nog wel aan Silsburg, maar rijdt momenteel via de Herentalsebaan en dan door de premetro (stations Zegel – Astrid – Opera) naar de Nationale Bank, en vervolgens via Lange Gasthuisstraat, Huidevettersstraat en Meirbrug naar de Groenplaats.

De reizigers van Deurne-Zuid en de Lange Leemstraat hebben met bussen een alternatief:

  • Bus 19 (Sportpaleis – Deurne-noord – Boekenberglei) rijdt verder over de Gischotellei tot Berchem Station
  • Er zijn pendelbussen ingezet tussen AZ Monica (overstap op de omgeleide tram 9) – Boekenberglei – Cruyslei – Gitschotellei – Berchem Station – Lange Leemstraat – Nationale Bank (overstap op de omgeleide trams 4 en 9). Om deze pendelbussen te kunnen inzetten, rijdt bus 23 (Noorderplaats – Dam – Schijnpoort – Kerkstraat – Centraal Station) tijdelijk niet.
  • Vandaag dinsdag zijn er nog een aantal aanpassingen aan die omleidingen mogelijk, rekening houdend met de situatie op het terrein en het beschikbare personeel en voertuigen. Daarom verwijst De Lijn de reizigers naar haar website om steeds de meest actuele toestand daar te raadplegen.

Updates verschijnen op de webstek van De Lijn: https://www.delijn.be/nl/nieuws/tramonderbreking-Borsbeekbrug/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h SSW
Humidity: 75%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)