Select Page

Ontnuchterend nieuws over de Schijn

Ontnuchterend nieuws over de Schijn

De leden van Natuurpunt kregen onlangs het gelijknamige tijdschrift in de bus. In Deurne stak de postbode ook nog eens het tijdschrift Schijnbeemden erbij. (Twee magazines voor de prijs van een.) Daarin stond echter ontnuchterend nieuws over de Schijn.

In dat laatste tijdschrift stond interessant nieuws over de Schijn te lezen, de rivier die Deurne doormidden snijdt. John Maes, voorzitter van Natuurpunt Schijnbeemden, heeft het over de droogte van de voorbije zomer. Hij doet een schokkende vaststelling over de ‘Schelde van Deurne’. Maes: “Onze natuurgebieden kreunden tijdens de zomer onder de droogte. De Schijn vanaf het Vrieselhof tot aan de Rundvoort in Oelegem stond in augustus zo goed als droog. Om stroomafwaarts de kwaliteit van het Schijnwater redelijk te houden, voegt de Vlaamse Milieumaatschappij als beheerder van de beneden-Schijn vanaf Wommelgem water uit het Albertkanaal toe. De nog steeds niet opgeloste instroom van rioolwater uit Ranst wordt hierdoor sterk verdund. In het Rivierenhof is van de vervuiling niets meer te merken door de hoge verdunningsgraad. Maar ondertussen is er in feite geen sprake van een natuurlijke Schijnloop met helder water dat afkomstig is uit het eigen stroombekken. Ooit was het anders en was het Schijnwater via de Herentalse vaart vanuit Wommelgem de waterbevoorrading voor de brouwerijen in Antwerpen.”

Maar er is gelukkig ook goed nieuws te melden. Want verder in de Schijnbeemden, bij een artikel over ‘Kasteelvijver Zevenbergen’, staat er geschreven: “De omgevingsvergunning voor Aquafin om rioleringswerken uit te voeren in Ranst is eindelijk rond. Na de werken zal geen afvalwater uit Ranst via de Keerbeek en de Diepenbeek naar de Schijn in Wommelgem stromen. We komen zo weer een stukje dichter bij een ‘Schone Schijn’.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Partly Cloudy
06:3920:43 CEST
Feels like: 8°C
Wind: 19km/h WNW
Humidity: 53%
Pressure: 1021mbar
UV index: 0

(advertenties)