Select Page

“De mensen in deze buurt hebben schrik”

“De mensen in deze buurt hebben schrik”

De Jozef Nellenslei, de Tucherlei en de De Gilmanstraat vormen een eiland van rust in de drukke Ten Eekhovebuurt. Maar nu hangt er een spanning in de straten. De mensen hebben schrik.

Vorige week werden de bewoners van deze straten tweemaal opgeschrikt door de ontploffing van een vuurwerkbom. De projectielen waren gericht tegen een familie die al eerder werd vermeld in drugdossiers. De explosie van vrijdag was echter de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen. Niet in het minst omdat de aanslag plaats vond om 22.30u., een tijdsstip waarop nog best wat mensen wakker zijn. Een aantal buren willen hun verhaal kwijt. Maar niemand wil met zijn naam worden vermeld en niemand wil op de foto staan. De angst in de buurt zit er diep in.

Grens overschreden

“De problemen hier in deze buurt dateren al van langer. Tot nu toe hebben wij ons tolerant opgesteld. Maar vrijdagavond werden we opgeschrikt door een explosie op een uur dat mensen nog niet in hun bed lagen. En daarmee is er een psychologische grens overschreden. Op dat uur lopen mensen nog op de straat, zeker op een vrijdag. Jongeren komen van hun vrienden of van de film. En in de Gilmanstraat was er een bruiloftsfeest aan de gang. Tijdens het voorbije weekeinde zijn wij met andere buren gaan praten. Overal klinkt eenzelfde verhaal: mensen hebben schrik. Een van de buren durft ’s avonds niet meer tv kijken in zijn zitkamer aan de straatkant. En als kinderen hun vriendjes uitnodigen om te spelen, mogen ze niet komen.”

Geen opvang

Wat de buren niet begrijpen is dat vrijdagavond geen opvang aanwezig was voor de buren. “In het huis naast de geviseerde woning woont een moeder met twee kinderen. Ze was die avond in paniek. Er liepen een twintigtal politiemensen rond. Maar geen van hen kon de vrouw opvangen. Mensen die iets wilden vragen werden aangemaand om in hun huis te blijven. Ondertussen zijn er brieven gebust die de mogelijkheid voor slachtofferhulp uitlegt. Maar blijkbaar heeft niet iedereen die ontvangen.”

Klare informatie

“Eigenlijk hebben wij hier altijd een aangename buurt gehad met heel veel samenhang. We hebben in het verleden al buurtfeesten georganiseerd en mensen kunnen bij elkaar aanbellen voor hulp. We noemen de buurt de Jozef Tucherstraat, een samenvoeging van de drie straatnamen. Wij willen onze vroegere buurt terug. Daarom vragen wij aan de overheid om meer uitleg. Geen wollige exposé maar klare informatie over hoe de situatie zal worden aangepakt. Wat kan er worden verholpen aan een problematische familie. Hoe worden wij als bewoners beschermd tegen een bovenlokaal conflict dat in deze straten wordt uitgevochten. En neen, wij hoeven geen Bearcat op ons pleintje. Maar een wijkagent op zijn fiets zou wel wenselijk zijn.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)