Select Page

Hoe een kei uitgroeit tot een kunstwerk

Hoe een kei uitgroeit tot een kunstwerk

Deurnenaar Bert Wollaert beschildert grote keien. Het resultaat zijn echte kunstwerkjes. Nu doet hij met een van zijn stenen mee aan de wedstrijd ‘De Nationale Expo’.

Enkele jaren geleden vond Bert Wollaert ergens buiten op een tafel een beschilderde steen. Het bleek een ‘Happy Stone’ te zijn. Wollaert: “Dat is een steen die beschilderd is door zomaar iemand en ergens neergelegd om de vinder blij te maken. Ik dacht toen: dat wil ik ook doen.” Ondertussen heeft Bert Wollaert, die artistiek is aangelegd, al ruim honderd grote keien beschilderd. Hij heeft zijn techniek gaandeweg aangepast. Wollaert: “Ik schilder niet alleen een tafereeltje, maar ik maak ook concentrische cirkels. Iedere cirkel is maximaal 1 mm en ik lijn ik ze af met een dunne Rotring-pen.” Hij kijkt mij aan en lacht: “Ken je dat nog, een Rotring-pen? Ik gebruikte die pennen 40 tot 45 jaar terug in mijn opleiding tot bouwkundig tekenaar. Nu heeft het computertekenen die pennen verdrukt.”

Zijn eerste keien leken schilderijen van Vincent Van Gogh.  Wollaert: “Dat klopt. Vincent Van Gogh was een van mijn belangrijkste inspiratiebronnen maar ondertussen passeerden ook Monet, Picasso, Mc Clung en anderen de revue.“  De beschilderde keien schenkt hij weg aan mensen die zich verdienstelijk maken in de strijd tegen de ‘Ziekte van Duchenne’. Dit is een ernstige spieraandoening waaraan ook zijn zoon lijdt.

Stemmen op zijn kunstwerk

Voor zijn laatste werk baseerde Bert Wollaert zich op een schilderij van James Ensor. En dat is niet zonder reden. De ‘Nationale Expo’ is een zoektocht naar artistiek talent in de beeldende kunsten, georganiseerd door Museumpas, KBR (de nationale wetenschappelijke bibliotheek) en de VRT. Creatievelingen worden opgeroepen een kunstwerk te maken, geïnspireerd door James Ensor. Wollaert heeft een steen ingediend. Voor dit kunstwerk gebruikte hij het schilderij “Gezicht op Mariakerke” als uitgangspunt. Wollaert: “Het is misschien niet meteen een werk dat je aan James Ensor zou toeschrijven. Maar het is wel degelijk een schilderij van hem en ik vond het zo mooi en rustgevend dat ik het op een steen wilde zetten.”

Het is nu aan het grote publiek om een winnaar van de wedstrijd te kiezen. Wie Bert Wollaert wil steunen kan dit met de volgende link. Dan zit je meteen op de juiste pagina: https://www.nationaleexpo.be/project/40348?fbclid=IwAR3OcX6k-FMZV2Ds0xh3MfOI9x5QJKV2GtangVdKZt5Pynp9TGzSM6ughcc

Foto boven: het kunstwerk waarop kan worden gestemd

Foto onder: ouder werk van Bert Wollaert

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Fair
05:4021:38 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 3km/h WNW
Humidity: 67%
Pressure: 1015.58mbar
UV index: 0

(advertenties)