Select Page

Buren en Culturen

Buren en Culturen

Verschillende organisaties van Deurne Zuid waaronder Samana Pius X, Buurtsecretariaat, Kras Bode, Familiehulp, Gezinsbond en het project Zorgzame Buurt slaan de handen in elkaar voor een gespreksvoormiddag ‘Buren en Culturen’. Alle buurtbewoners van Deurne die nieuwsgierig zijn naar andermans cultuur of vragen hebben en er graag over willen bijleren, zijn welkom.

In Deurne Zuid wonen 54 nationaliteiten maar toch hebben veel mensen vooral contact met mensen van dezelfde cultuur, godsdienst en sociale klasse. “Dit is een heel normaal fenomeen, maar om naar een zorgzame buurt te evolueren waarbij buurtbewoners elkaar kennen en helpen, is het belangrijk dat mensen ook contact leggen met mensen die anders zijn”, vertelt Riet Van Gansberghe van het project Zorgzame Buurt.

Gonda Mertens is voorzitter van Samana (vroegere Ziekenzorg) en medebezieler achter deze activiteit. Samana is erg actief in de buurt. Ze heeft 34 vrijwilligers in haar vereniging die meer dan 80 buurtbewoners in Deurne Zuid helpen. Gonda: “Oudere mensen komen niet gemakkelijk in contact met mensen van een andere cultuur. Vooroordelen en angst staan vaak in de weg. We hebben nu twee nieuwe allochtone medewerkers. Zij krijgen vaak vragen over hun cultuur of over hun hoofddoek. We merken dat dialoog over cultuur erg belangrijk is en zo is ‘Buren en Culturen’ ontstaan. Door een gespreksvoormiddag willen we mensen de kans geven om op een positieve manier vragen te stellen en met elkaar in gesprek te gaan. Het doel is dat er meer begrip komt voor elkaar.”

Riet Van Gansberghe van het project Zorgzame Buurt: “In deze buurt hebben sommige mensen een tekort aan interculturele ervaring, dat wil zeggen dat ze te weinig verkeren in een internationale omgeving. Men komt niet veel in contact met mensen van een andere cultuur en dit versterkt vooroordelen. Deze vooroordelen willen we via een gespreksvoormiddag doorprikken.”

Volgens de organisatoren is het geen toeval dat deze activiteit plaatsvindt een dag voor de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Met deze activiteit willen de organisaties racisme en discriminatie in de buurt een halt toeroepen.

Praktisch:

De gespreksvoormiddag gaat door op woensdag 20 maart in t’ Pleintje, Sint-Rochusstraat 106 van 9u tot 11.30u. Inschrijven mag via riet@elzantwerpen.be of 0472/536824. Deze activiteit is gratis.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Mostly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 11km/h WNW
Humidity: 70%
Pressure: 1015.24mbar
UV index: 1

(advertenties)