Select Page

Harmonie Ontwaking viert 100ste verjaardag

Harmonie Ontwaking viert 100ste verjaardag

Harmonie Ontwaking bestaat 100 jaar. Alhoewel er eigenlijk al vanaf 1904 muziek werd gespeeld.

In de lente van 1919 rommelt het in harmonie De Ware Vrienden. Een deel van de muzikanten scheurt af en richten een eigen muziekkorps ‘Socialistische Harmonie Ontwaking’ op. Dat is nu 100 jaar geleden, dus is het tijd voor een feestje. Uiteraard zal er muziek worden gemaakt. Maar een aantal muzikanten doken ook in het archief en bouwden een overzichtstentoonstelling. Gazet van Deurne ging al eens kijken. Alhoewel er nog volop werd gewerkt leerden we toch enkele interessante anekdotes. Voorzitter Ronald De Weger blijkt een geboren verteller.

De schuldbekentenis

De harmonie is in het bezit van een schilderij. Bij de voorbereiding  van de tentoonstelling vond de voorzitter in de kader een briefje. Het was getekend door muzikant Staf Van Hout die schreef dat hij zich verontschuldigde en bij wijze van goedmaking dit schilderij had bestemd voor de harmonie. Het briefje mocht enkel maar gelezen worden na zijn dood. De muzikant is ondertussen al enkele jaren overleden. Maar waarvoor hij zich verontschuldigt is een geheim dat hij mee in zijn graf heeft genomen.

De oorlogsslachtoffers

De oorlog spaarde ook de harmonie niet. Onder andere klarinetist Jozef Wuyts, trompetter Alfons Schneider, tamboer Jaak van Rillaar en nog enkele anderen muzikanten zijn gdeporteerd en nooit meer weergekeerd. Alfons Schneider was in de oorlogsjaren burgemeester en werd samen met een groot deel van het politiekorps door de Duitse bezetter naar een vernietigingskampen gedeporteerd. Na de oorlog moest de harmonie als het ware opnieuw worden opgericht. Op de tentoonstelling zal er voor de allereerste keer een schilderij van burgermeester Schneider publiekelijk worden vertoond.

Slachtoffers van de overstromingen

Na de grote watersnood van 1953 steunde Ontwaken de arbeidersharmonie ‘Volharding’ uit Dordrecht in Nederland. Die harmonie was ook getroffen door de overstromingen en was onder meer al haar partituren kwijt. De Belgen stuurden daarom hun reservepartituren op en een van de muzikanten componeerde een eigen stuk: de ‘Mars van de Scheepsherstellers’. Onderliggende gedachte was: Water kan miserie veroorzaken maar alles kan worden hersteld. Er is dan een vriendschap gegroeid die zelfs in Deurne heeft geleid tot de Dordrechtstraat. Na de eenmaking van Antwerpen is de verbroedering verdampt.

Mars van de Scheepsherstellers

De mars die was gecomponeerd voor de Hollandse vrienden werd ook door Ontwaken vaak gespeeld. Bij de sluiting van Beliard Murdoch of Mercantil of tijdens havenstakingen werd deze mars terplekke uitgevoerd. Tot op een schone dag de partituur spoorloos was verdwenen. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling wilde voorzitter De Weger de contacten met de Nederlandse vrienden van weleer herstellen. En uit de gesprekken bleek dat de originele handgeschreven partituur nog in het archief van Volharding steekt.

Verloren partituren van Peter Benoît

Voor 2012 oefende harmonie Ontwaking in het leegstaand kleuterschooltje op de hoek van de Ruimtevaartlaan en Boekenberglei. Tot de stad plots realiseerde dat er extra schoolcapaciteit nodig was. Ontwaking werd van de ene dag op de andere uit haar oefenlokaal gezet en al de materiaal van de harmonie werd door gemeentewerkers naar een stadsmagazijn gebracht. Niemand van de muzikanten was hiervan op de hoogte gebracht. Na enige tijd wilde de magazijnier van dat materiaal af en zette het gewoon buiten in regen en wind. Daarbij zijn originele, met de hand geschreven partituren, van Peter Benoît definitief verloren gegaan.

feestprogramma

  • Vrijdag 15/03 – zondag 31/03: Tentoonstelling ‘Van Ware Vrienden tot Kameraden’ over de geschiedenis van de harmonie, Oostvleugel van het districtshuis van Deurne, van 14u tot 19u.
  • Zaterdag 16/03: Om 14u: Optocht naar St-Fredeganduskerkhof naar het erepark, waar een bloemenhulde bij de graven van de overleden voorzitters plaats vindt. Om 14u30 optocht met stadstrommelaars naar districtshuis Deurne. Om 15u opening van de tentoonstelling met toespraak door nationaal sp.a voorzitter John Crombez en sp.a cultuurschepen Frank Vercammen gevolgd door receptie.
  • Zondag 17/03: Om 14u30: Eeuwfeestconcert in CC Ter Rivieren.
  • Zondag 31/03: om 15u: muzikale interludiums door muzikanten op de tentoonstelling. Om 18u: plechtige ontvangst op het districtshuis Deurne .

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain / Wind
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 32km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1006.77mbar
UV index: 2

(advertenties)