Select Page

Artistiek bomenaffiche siert straten in Deurne

Artistiek bomenaffiche siert straten in Deurne

“Wie houdt er niet van bomen in het straatbeeld? Toch zullen komende jaren honderden bomen in Deurne moeten plaatsmaken bij heraanleg van straten. Voor Groen Deurne een reden om een unieke en artistieke riso-print te verspreiden van 100% Deurnese makelaardij.” aldus districtraadslid Mathijs Post (Groen)

Het raadslid geeft meer uitleg: “Groen Deurne maakt zich ernstig zorgen over het groen in onze buurten. Bij nieuwe ontwerpen van straten zijn bestaande volwassen bomen dikwijls de dupe. Kijk naar de ontwerpen van de Te Couwerlaarlei, de Ter Rivierenlaan of nu weer in kader van de keerlus aan de Boekenberglei. Daar is een nieuw ontwerp met 66 te rooien bomen onlangs goedgekeurd en is er nog altijd geen garantie voor de bestaande monumentale eiken.

Mathijs Post gaat verder: “We merken dat de brandweer strikter omgaat met oude wetgeving en daardoor adviezen geeft die zeer sterk ons straatbeeld zal bepalen. En zonder positief advies van de brandweer: geen omgevingsvergunning. En dat terwijl dat bestaand groen nodig is voor onze mentale en fysieke gezondheid, verkoeling biedt in snikhete zomers en overlast van vuil en geluid tegengaan. En dan hebben we het nog niet over de biodiversiteit die we ook moeten in stand houden.”

Het raadslid wijst op het belang van oude bomen: “Nieuwe bomen zijn geen volwaardige vervanging van volwassen bomen. Wist je dat een boom met een stamomtrek van 77cm wel 70x effectiever is in het zuiveren van lucht dan een boom met een stamomtrek van 8 cm?”

Daarom startte Groen een affichecampagne. Post: “We kozen voor een artistiek affiche, omdat we iets moois wilden maken dat je graag lang wil bewaren. Net zoals het behouden van bomen. En omdat we lokale verankering belangrijk vinden, kozen we voor een 100% lokale samenwerking.”

Groen Deurne werkte voor het affiche samen met de jonge, talentvolle Deurnese illustrator Auwnanas (Manou Gijsbrechts) en studio Boekenberg (Nina Serebrenick) zorgde voor het drukwerk. Het is een riso-print: een printtechniek op basis van rijstzetmeel. Het papier is 100% gerecycleerd en de oplage is beperkt. Er is volgens Mathijs Post nadrukkelijk gelet op een zo klein mogelijk ecologische voetafdruk en geen boom is ervoor verdwenen.

Wie een affiche wil kan zondag 4 februari er één afhalen in Bar Stark (Cornelissenlaan) tussen 10u30 en 12u30 of door een mailtje te sturen naar Groen-raadslid Mathijs Post: mathijs.post@antwerpen.be

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. Mie

    Het is hallucinant hoe beleidsmakers overal blijvn negeren wat het belang van bomen is en zonder gêne blijven kappen. In Deurne komt er dan nog de zeer misplaatste greenwash-actie bij waarbij men reclame maakte voor de nieuwsbrief van Deurne met de belofte dat er bij een bepaald aantal nieuwe inschrijvingen een boom geplant zou worden. Maar ondertussen een veelvoud aan bomen kappen …
    Dat is niet het beleid dat we nodig hebben, we hebben beleid nodig waarbij men in de eerste plaats alles doet om kappen te voorkomen.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)