Select Page

District zet verdienstelijke Deurnenaren in de bloemetjes

District zet verdienstelijke Deurnenaren in de bloemetjes

De uitreiking van de Cultuurprijzen vond gisteren plaats in cultuurcentrum Deurne. Het was een feestelijke viering met een wervelende show. Dunja Mees, finaliste van The Voice van Vlaanderen, zorgde voor de muzikale omlijsting.

Naar jaarlijkse gewoonte zette het district Deurne opnieuw drie verdienstelijke Deurnese verenigingen of Deurnenaren in de bloemetjes. Via een stemming schoven de inwoners een aantal Laureaten van de Kunst naar voor. Een professionele jury besliste vervolgens wie cultureel Deurne het afgelopen jaar op de kaart zette in 3 categorieën: de Carrièreprijs, Blikvangersprijs en Beloftevol talent. Bovendien werd een Publieksprijs uitgereikt aan wie de meeste stemmen van de inwoners kreeg.

Carrièreprijs

De Carrièreprijs ging naar gitarist, zanger en kunstenaar Rudy Trouvé. Voor hij in de jaren ´90 bij de Belgische rockgroep dEUS speelde, richtte hij Heavenhotel op, een artistieke denktank voor muziek en kunst. Later vormde hij met Daan Stuyven de band Dead Man Ray. Na een pauze van 16 jaar kwam er in 2019 een reünie en een nieuw album. Ook als beeldend kunstenaar is Trouvé een meester in experimenteren, zo getuigt zijn atelier in Deurne-Noord.

Blikvangersprijs

Eervolle Blikvanger is de Britse fijnschilder James Jones. Hij studeerde enkele jaren in Firenze om zich te verdiepen in de traditionele schilderkunst van de 17de eeuw. Als portretschilder en specialist in oude olie- en verftechnieken wil hij dicht bij de Grote Meesters als Van Dijck en Rubens staan. Enkele jaren geleden verruilde hij daarom zijn thuisland voor Antwerpen. James heeft zijn atelier in Kasteel Sterckshof, waar hij ook lesgeeft. Hier maakt hij bovendien zijn eigen verf naar authentieke recepten van Van Dyck en Titiaan.

Beloftevol talent

Als Beloftevol Talent staat Esohe Weyden in de spotlights. De Deurnse spoken word-dichteres en presentatrice neemt geen blad voor de mond als ze haar visie op de wereld met het publiek deelt. De jonge Esohe sleepte al enkele prijzen in de wacht en in 2018 werd ze nog finaliste op het Belgisch Kampioenschap Slam Poetry.

Publieksprijs

De Publieksprijs werd door de vrijwillige medewerkers van Cinema Rix/Buurtbar Barix in de wacht gesleept. Zij maakten van de ietwat ingedommelde cinema een ‘hotspot’ van Deurne.

Foto: (van rechts naar links) Rudy Trouvé, Esohe Weyden, James Jones, Chantal Boes en de vrijwilligers van Cinema Rix/Barix

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
11°
Rain
06:4720:37 CEST
Feels like: 9°C
Wind: 13km/h W
Humidity: 70%
Pressure: 1018.63mbar
UV index: 0

(advertenties)