Select Page

“Haventracé zal GruunRant maken of kraken”

“Haventracé zal GruunRant maken of kraken”

De grootste impact op GruunRant komt van het ‘Haventracé’. Dit plan wil het verkeer dat niet op de Ring moet zijn, zo veel mogelijk in een boog door het noorden van de stadsrand laten rijden. Het Haventracé loopt door de haven en via de A12 langs Ekeren tot Merksem, van waar een nieuwe lange tunnel, de A102, moet worden gebouwd die ergens uitkomt in de buurt van het Rondpunt van Wommelgem. In hetzelfde traject is ook een nieuwe treintunnel gepland. Vlaams minister Lydia Peeters bracht vrijdag formeel verslag uit aan de Vlaamse Regering over de verdere aanpak van het Haventracé. VZW GruunRant is voorzichtig positief over plan Minister Peeters.

Het samenwerkingsverband GruunRant vzw, dat zich inzet voor de groene noordoostelijke rand rond Antwerpen, een gordel van eeuwenoude bossen in Schoten, Deurne en Wijnegem, is blij met de nadruk die de Minister legt op de nood aan een geïntegreerde en gebiedsgerichte aanpak. Zij wil vertrekken vanuit “een samenhangende visie op de natuurlijke en landschappelijke structuur”. GruunRant ijvert al jaren om de visie op infrastructuur te laten vertrekken vanuit een samenhangende visie op wat nog groen en natuurlijk is en al dat groen behouden, versterken en met elkaar verbinden.

Ook de keuze voor een participatief overlegmodel valt in goede aarde bij GruunRant: “Het Haventracé biedt volgens ons de kans op het bereiken van een duurzame mobiliteit als de Vlaamse overheid veel meer dan vroeger heel intens samenwerkt met burgerbewegingen en lokale besturen. Voor die optie wordt nu blijkbaar gekozen.” zegt Pol Lermytte, voorzitter van GruunRant. “Het lijkt er op dat de Minister de vele meningen binnen de Werkbank Haventracé die om zo’n aanpak vroegen, heeft gevolgd. Dit is uiteraard nog maar het begin van wat een intens en ambitieus traject gaat worden, op het einde zal blijken of hier de optimale mix zal worden gecreëerd worden van een duurzame mobiliteit en verbetering van de leefomgeving”.

GruunRant vraagt om intensief te worden betrokken bij het multidisciplinair projectteam dat het Agentschap Wegen en Verkeer kortelings opricht in het kader van het ‘complex project’ rond het oostelijk deel van het Haventracé. “Zoals geweten is voor ons cruciaal dat het waardevolle groene landschap dat nog rest in het noordoosten van Antwerpen, niet onherroepelijk verloren gaat door ondoordachte infrastructuurkeuzes” besluit Lermytte.

Kaart: Het Haventracé ligt in het hart van GruunRant. De reservatiestrook van de A102 houdt alle groengebieden nog aan elkaar.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
12°
Rain Shower
06:4720:37 CEST
Feels like: 11°C
Wind: 10km/h WNW
Humidity: 62%
Pressure: 1019.3mbar
UV index: 0

(advertenties)