Select Page

Waarom wordt brouwerij De Ridder in de etalage gezet?

Waarom wordt brouwerij De Ridder in de etalage gezet?

Eergisteren kon u hier lezen dat AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, de brouwerij De Ridder in Deurne zal verkopen. Op de sociale media heeft iedereen wel zijn of haar eigen mening hierover. De N-VA afdeling van Deurne wil bij monde van districtsburgemeester Tjerk Sekeris, de puntjes op de i zetten over het waarom van die verkoop.

Districtsburgemeester Sekeris: “In 1986 kocht de toenmalige gemeente Deurne brouwerij De Ridder, dat toen een depot voor een aantal brouwerijen was, en richtte het in als een ruimte voor socio-culturele verenigingen. Net zoals bij onder andere het Volkskundig Museum Turninum (nvdr. nu VolkXmuseum) was de overeenkomst met de verschillende gebruikers dat zij konden huren aan sterk gereduceerde tarieven, maar dat ze instonden voor het eigenaarsonderhoud.” In het brouwerijcomplex zijn een aantal socio-culturele vereniging gehuisvest waaronder De Reuzen van Deurne, het Kulttheater, het archief van het EWT, een zangvereniging, harmonie Ontwaking, een aantal schuttersverenigingen (vuurwapen/kruisboog).

Sekeris gaat verder: “Die verenigingen stonden in ruil voor een lage huurprijs – zo betaalt het Kulttheater €350 per jaar voor de zaal, repetitieruimtes, café … – in voor het eigenaarsonderhoud. Dat onderhoud heeft nooit plaatsgevonden of heeft op zeer bedenkelijke wijze plaatsgevonden. Elk controleorgaan zou onmiddellijk de elektrische installatie van de Koninklijke Kruisboog Gilde Marnix en het Kulttheater afkeuren. Hun ledenaantallen maken dat zij niet in aanmerking komen voor een werkingssubsidie van de stad Antwerpen of het District Deurne. Het gaat met andere woorden over een tiental zeer kleine verenigingen.”

Alle verenigingen krijgen van de stad Antwerpen de mogelijkheid om uit te breiden naar andere locaties, maar voor een aantal verenigingen is dat niet evident. Sekeris: “Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om een vuurwapenschuttersvereniging te verhuizen naar een nieuwe schietbaan. Hun ledenaantallen laten dat gewoon niet toe. Vandaag voldoet geen enkele van de schietbanen aan de opgelegde normeringen van de Vlarem wetgeving. Het gebouw zelf is bouwvallig en als er brand uitbreekt tijdens een activiteit zijn de participanten een vogel voor de kat.”

Tjerk Sekeris besluit: “Wat wil onze partij, en ook het Deurnese bestuur? Er ligt daar een gouden opportuniteit om van Brouwerij De Ridder een belevingscentrum te maken zoals Brouwerij De Coninck of het Militair Hospitaal voor Oud-Berchem. Ik vrees dat we nu door de zure appel moeten doorbijten. De nieuwe ontwikkelaar is trouwens aan een hele reeks voorwaarden gebonden: hij/zij moet oog hebben voor de historische waarde van het pand.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
17°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 17°C
Wind: 10km/h NNE
Humidity: 94%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)