Select Page

Grootouders steunen boerenprotest

Grootouders steunen boerenprotest

Over heel Europa zijn de boeren opgestaan. Zij protesteren tegen het stijgen van de uitgaven en het dalen van de inkomsten, tegen het teveel aan regelneverij, de onzekerheid op langere termijn, de import van goedkope landbouwgewassen, de berg aan administratieve verplichtingen, … Zij trokken vandaag met honderden tractors naar Brussel. Daar had een EU-top plaats. Een delegatie van Grootouders voor het Klimaat (GvK), waarbij ondergetekende, was aanwezig op het Luxemburgseplein om het Boerenforum te steunen.

het Luxemburgseplein was vandaag ingenomen door bezorgde boeren. Er waren toespraken, knallende bommetjes, brandende autobanden en heel veel tractors. Onder de manifestanten was er ook een delegatie van Grootouders voor het Klimaat. Zij was daar met een welbepaald doel: het Boerenforum, een agro-ecologische boerenbeweging, steunen. Landbouw is, zoals ook mobiliteit, een belangrijk onderdeel van de klimaattransitie. En de visie van het Burgerforum loopt nauw samen met de visie van GvK.

GvK kiest resoluut voor ‘agro-ecologie’. Het is een duurzaam en veerkrachtig landbouwsysteem dat  – anders dan de huidige landbouw – biodiversiteit, bodemgezondheid en tegelijk voedselzekerheid bevordert. Acro-ecologie is gebaseerd op de principes van ecologisch evenwicht, diversiteit en recycling van hulpbronnen. Agro-ecologie werkt met lokaal aangepaste gewassen en vee, natuurlijke ongediertebestrijding en bodembeschermingspraktijken.

Hugo Van Dienderen, covoorzitter van GvK, vat samen: “De agro-ecologische landbouw kan een belangrijk instrument zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis. Daarom kunnen we met de Grootouders voor het Klimaat dit onderdeel van het boerenprotest steunen.”

Wie ook iets wil doen voor de boeren kan zijn aankopen doen via de Korte Keten, dat wil zeggen, van boer aan consument, zonder tussenschakels. In Deurne kan dat onder meer op de buurderijen:

Grootouders voor het Klimaat: www.grootoudersvoorhetklimaat.be 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h N
Humidity: 94%
Pressure: 1013.21mbar
UV index: 0

(advertenties)