Select Page

Code Rood op de luchthaven van Deurne

Code Rood op de luchthaven van Deurne

Code Rood is een activistengroep die strijdt tegen klimaatverandering en voor klimaatrechtvaardigheid. En vandaag voerde de groep actie op de luchthaven van Deurne.

De bewoners van Deurne Zuid zullen het geweten hebben. Politiewagens reden deze namiddag met zwaailichten en sirenes doorheen de straten rondom het vliegveld. De Vosstraat en de Militaire baan waren afgesloten voor het verkeer. Op de luchthaven voerde militanten van Code Rood een actie tegen de luchthaven. Woordvoerster Ruth-Marie Henckes legt uit waarom: “De luchtvaart is een grote vervuiler van CO2. Vandaar deze actie. Concreet eisen wij dat de subsidies aan de luchtvaart stoppen. Dat ook de privéjets niet meer mogen vliegen. Wij willen eveneens dat de regionale luchthavens sluiten. En tenslotte vragen wij meer investeringen voor het openbaar vervoer.”

Actie geslaagd

De luchthaven leek op een versterkte burcht. De politie was massaal aanwezig. Een helikopter cirkelde boven het vliegveld. Een 500-tal manifestanten namen deel aan de actie Code Rood. Daarvan werd een aantal al preventief opgepakt en zelfs van de trein geplukt. Ruth-Marie Henckes hierover: “Een 300 actievoerders werden opgepakt wegens het verstoren van de openbare orde. De politie ging daarbij toch wel brutaal te werk. Waarbij je je kan afvragen wie zij beschermt: de gewone burger of de grote vervuilers. Toch zijn een twintigtal manifestanten erin geslaagd om de luchthaven te betreden. Geen enkele privéjet kon deze namiddag opstijgen. Onze actie is dan ook geslaagd.” Ook in Luik voerde Code Rood actie. Daar bezetten manifestanten de magazijnen van Alibaba. Deze webwinkelgigant wil uitbreiden waardoor het verkeer op de luchthaven zou toenemen.

Steunbetoging

De organisatoren van vandaag roepen op voor een legale steundemonstratie, morgen 17 december om 14 u aan Berchem-Station. Dan wordt er gewandeld, zo’n 4 km, naar het vliegveld van Deurne.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 11km/h N
Humidity: 92%
Pressure: 1012.87mbar
UV index: 0

(advertenties)