Select Page

Een teletijdmachine naar het verleden van Deurne

Een teletijdmachine naar het verleden van Deurne

Het VolXmuseum Deurne bestaat 50 jaar. En die verjaardag wordt vandaag gevierd met een ontvangst en een tentoonstelling in het districtshuis. Want het VolXmuseum is een museum dat in Antwerpen zijn weerga niet kent. Het is een schatkoffer vol artefacten en memorabilia van een ver verleden tot de 20ste eeuw. Een tijdscapsule ook waarin de bezoeker zich kan verplaatsen naar de tijd van toen in Deurne. En ‘last but not least’, er is een oergezellig cafeetje in de sfeer van vroegere dagen.

De wortels van het VolXmuseum reiken verder, tot 1947, toen een groep mensen uit Deurne zich bezig hielden met archeologische opgravingen. De groep deemsterde een aantal jaren later weg om dan te herrijzen. Een van de activiteiten was de opgraving van de ruïnes van kasteel Gallifort waarbij tal van voorwerpen uit de ondergrond werden gehaald. In de schoot van deze groep kiemde een afdeling heemkunde. In 1974 werd de vzw Turninum Volksmuseum boven de doopvont gehouden en de nieuwe vzw kreeg huisje nummer 2 op de Koraalplaats. In de loop van de volgende jaren zouden er nog huisjes bijkomen en werd Ludo Peeters voorzitter van de vereniging en drijvende kracht achter het heemkundig museum.

Ondertussen zijn er 50 jaar verlopen, tijd om een feestje te bouwen. Sinds enkele jaren staat Walter Verbruggen aan het roer. Hij wil de toekomst van het museum, dat de naam VolXmuseum kreeg, voor de volgende 50 jaar veilig stellen. Maar dat belooft een titanenwerk te worden. By the way, die X staat enerzijds voor het onbekende en anderzijds voor het kruispunt der wegen. De nieuwe voorzitter maakt een stand van zaken: “Het museum is in de loop der jaren uitgegroeid tot een immense verzameling die amper te overzien is, verdeeld in verschillende afdelingen. We hebben een tentoonstelling van paleontologische en archeologische vondsten, in een ander deel tonen we het leven van een arbeidersfamilie uit het begin van de 20ste eeuw. We hebben een smidse en een schildersatelier en niet te vergeten een cafeetje.”

Meer steun van de stad gevraagd

Dank zij de vele schenkingen groeide de collectie aan. Maar alle beschikbare ruimte zit barstensvol. Walter Verbruggen startte dan ook, samen met een aantal vrijwillige medewerkers, met een grote schoonmaak en een interne verhuis. Verbruggen: “De collectie werd opgedeeld in vier thema’s: er is de tentoonstelling ‘1900’ die laat zien hoe mensen  vroeger leefden en werkten. Dat doen we met een woonkamer, een rouwkamer, een schooltje, een pomphuisje en het café. Het tweede thema behandelt de smidse en het derde thema het schildersatelier. Tenslotte hebben we ook nog het thema archeologie en de geschiedenis van Deurne. Maar we hebben een tekort aan ruimte. We moeten een nieuwe plek vinden om onze bibliotheek en ons archief in onder te brengen. En een plek om onze reserve te bewaren.”

Het museum krijgt veel steun van een aantal vrijwillige medewerkers en van het district Deurne. Maar dat is onvoldoende om de volgende 50 jaren aan te pakken. Verbruggen: “Het huis waarin het schildersmuseum is gehuisvest is in zo’n slechte staat dat ik niet weet hoe we dit nog kunnen opknappen. Het dak moet worden vernieuwd en we hebben daarvoor geen geld. We zouden meer financiële middelen moet krijgen. We kunnen ook nog vrijwilligers gebruiken. Maar het zou ons echt helpen als de stad een (tijdelijke) halftijdse werkkracht zou kunnen geven. En zoals reeds gezegd, hebben we nood aan meer ruimte. Als dit niet wordt gerealiseerd, dan is de toekomst van het VolXmuseum onzeker.” De voorzitter eindigt met een positieve noot: “Het VolXmuseum is de ware schat van Deurne, waar de rijke geschiedenis van ons dorp tot stad tastbaar is en in vele verhalen ontdekt kan worden. Meer dan het bezoeken waard.”

Praktisch:

  • Gratis tentoonstelling van zondag 21 januari t.e.m. 18 februari – enkel op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur – in de zijvleugel van het districtshuis
  • Wie contact zoekt of oude foto’s heeft of kandidaat-vrijwilliger is, kan zich aanbieden via volxmuseum@gmail.com
  • Wie lid wil worden kan het lidgeld, 10 euro, storten op BE55 4148 1692 5144 met vermelding LIDGELD 2024 (+ naam, adres en e-mail)

Foto: Voorzitter Walter Verbruggen naast een schilderij van het VolXmuseum, gemaakt door de Deurnese kunstschilder Henri Cant.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)