Select Page

Daar is het bio-citrusfruit weer

Daar is het bio-citrusfruit weer

De buurderijen in Deurne, Borgerhout extra muros en Groenenhoek bieden deze maand weerom bio-citrusfruit aan, afkomstig uit Spanje. Het fruit is geteeld op de flanken van de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje door Senne en Rocío Peeters, een jong en dynamisch Belgisch-Spaans koppel.

Senne Peeters zet samen met zijn echtgenote de familiale landbouwtraditie van zijn schoonouders verder met aandacht voor agro-ecologie en korte keten. Hoewel vele boeren in de streek noodgedwongen stoppen en wegtrekken, slagen Senne en Roció er dankzij hun duurzame manier van werken in om de boerderij Rosen Amaras nieuw leven in te blazen. In deze tijd van het jaar biedt de boer avocado’s, citroenen, amandelen, appelsienen en pompelmoezen aan. Voor deze producten is Spanje het dichtst mogelijke herkomstland. Dankzij korte keten afzetkanalen is het mogelijk om het fruit vers en onbehandeld aan te bieden op de buurderij.

De jonge boer geeft meer uitleg: “Het fruit krijgt geen oppervlaktebehandeling om de houdbaarheid te verlengen. Het is ook niet nodig om het fruit op te slagen in energievretende koel- of rijpingskamers omdat de periode van het transport minimaal is. Rosen Amarás werkt namelijk enkel op bestelling en nadat deze zijn afgesloten, wordt de dag nadien met de pluk gestart. Wij plukken daarbij enkel het rijpe fruit, zonder verspilling van onnodige oogst dus, verpakken dit meteen in kartonnen dozen zonder overbodige verpakking en stapelen alle bestellingen op een pallet dat we per trailer naar België verzenden.”

Door deze manier van rechtstreekse samenwerking met boeren uit het zuiden, ontstaat een transparante, duurzame en eerlijke keten. Alle producten worden rechtstreeks bij de boer  aangekocht, die zelf zijn prijs kan bepalen en door de eerlijke marges die zo ontstaan, minder gedwongen keuzes hoeft te maken op basis van economische noodzaak. Landbouwers kunnen zo ook rekening houden met de lange termijn en met duurzaamheid.

Praktisch

Wie op een buurderij citrusfruit wil aankopen, kan dat tot en met donderdag 14 december. Je surft naar de buurderij. Maar let op, de producten worden aangeboden in de verkoop van 20 december (buurderij Districtshuis) of 21 december (buurderij Gitschotelhof). Met andere woorden, je vindt Rosen Amaras bij de verkoop van volgende week. Ook die verkoop staat dus al aangekondigd.

Marijke Lambrechts

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 5km/h S
Humidity: 79%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)