Select Page

District Deurne krijgt Grune Schup

District Deurne krijgt Grune Schup

District Deurne is een prijs rijker. Samen met de gemeenten Wijnegem en Schoten kreeg het donderdag van GruunRant de eerste ‘Grune Schup’.

GruunRant is een samenwerkingsverband – geen actiegroep – die de resterende groene gebieden in de stadsrand in het noorden en oosten van Antwerpen probeert te behouden, te versterken en terug met elkaar te verbinden. GruunRant focust daarbij zowel op de natuur als op de mensen. Een van de voorbije projecten die GruunRant heeft uitgevoerd is ‘GruunRant onthardt.’ Waarbij het samenwerkingsverband samen met enkele partners een inventarisatie opmaakte van plekken die kunnen worden onthard en ook enkele plekken daadwerkelijk werden onthard. Constante hierbij is dat GruunRant met lokale besturen en met de provincie samenwerkt.

Plan Bunzing

Een andere bekommernis van GruunRant is het ontsnipperen van de Antwerpse rand. Door verbindingen aan te brengen, zoals de ecoverbinding op de nieuwe Hoogmolenbrug, raken dieren over obstakels heen. Wat erg belangrijk is, want nog al te vaak worden dieren in hun zoektocht naar nieuwe gebieden slachtoffers van het verkeer. Bioloog en Natuurpuntmedewerker Joeri Cortens ging donderdag dieper in op deze problematiek. In de rand van Antwerpen leven een aantal dieren zoals de egel, eekhoorn, steenmarter, boommarter, bunzing, vos, ree,… Hun aanwezigheid wordt onder meer aangetoond door het aantal kadavers langs de wegen. Daarna lichtte Gruunrant haar Plan Bunzing toe. Door dit kleine roofdier als ‘sleuteldier’ te nemen en er passend maatregelen voor te nemen, komt dit ten goede aan andere dieren en de hele biodiversiteit.

Grune Schup

En dan was het tijd om de eerste Grune Schup uit te reiken, een kunstwerk ontworpen door Deurnenaar Bart Prinsen. De prijs werd uitgereikt  aan de besturen van district Deurne en de gemeenten Wijnegem en Schoten. Paul Lermytte, voorzitter van Gruunrant, motiveerde de keuze: “Deze besturen hebben het voortouw genomen in de ‘Groene Corridor’, die leidde tot het provinciale plan ‘Groen Kruis’, waarbij het groengebied in het NO van Antwerpen wordt verbonden.” Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) reageerde apetrots: “GruunRant toont hoe samenwerking op basis van haalbare dromen tot succes kan leiden.”

Meer info

www.gruunrant.org

Foto boven: de drie lokale besturen die in de prijzen vielen

Foto onder: het district ontvangt zijn ‘Grune Schup’ met (vlnr) districtsschepen Freddy Lorent, districtsburgemeester Tjerk Sekeris, districtsschepen Frank Varcammen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)