Select Page

Actie in het districtshuis

Actie in het districtshuis

In het districtshuis deelde Gerd Heyde lepels uit zonder tegenverplichting. Zij had wel een boodschap: “Goed eten wordt geproduceerd met respect voor milieu en biodiversiteit, en verhandeld aan faire prijzen.”

Gerd Heyde is vrijwillige medewerker bij Rikolto, een internationale organisatie die zich richt op de landbouw- en voedingssector. Zij bevordert de samenwerking tussen boerenorganisaties en spelers in de voedingsketen. Om haar werking bekend te maken, organiseerde Rikolto de ‘Week voor Goed Eten’. En daarvoor deelde de organisaties lepels uit. Zomaar. Heyde glimlacht: “Alhoewel een gift aan de organisatie welkom is.” De geëngageerde vrouw licht graag het belang van het werk van Rikolto toe: “Samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden oogst Rikolto nieuwe ideeën om een groeiende wereldbevolking op een duurzame wijze te voeden.” Gerd Heyde bood ook een proevertje aan: huisbereide veggieburgers.

Het moment van de actie was bewust gekozen: in het districtshuis had de bijeenkomst van de buurderij Cinema Rix/Districtshuis van Boeren & Buren plaats. En Boeren & Buren ijvert voor de verkoop van groenten, zuivel, vlees,… rechtstreeks van boer aan consument. Ook Boeren & Buren wil een systeem waarbij familiale boeren niet worden verpletterd in de strijd van de grote voedselconcerns om de voedselmarkt te veroveren. Want de lokale boeren leveren kwaliteitsvolle producten en beschermen de biodiversiteit.

 

Veggieburgers

Ingrediënten voor 12 tot 14 burgers

·        100 g ongekookte bruine rijst

·        1,5 geraspte wortelen

·        2 teentjes knoflook

·        100 g fetakaas

·        3 eieren

·        80 g geraspte Parmezaanse kaas

·        Zeste van 1 of 2 citroenen

·        8 el bloem

·        Peper en zout

Bereiding

1.      Laat de geraspte wortelen goed uitlekken. Kook de rijst zoals vermeld op de verpakking. Pel en snijd de knoflook fijn.

2.      Doe alle ingrediêneten voor de burgers in een grote kom en meng goed onder elkaar. . JKruid met peper en zout.

3.      Verhit olie in een braadpan en leg telkens een grote eetlepel van het beslag in de pan. Plet het beslag met de achterkant van de lepel in een rondje. Bak de burgers twee tot drie minuten aan elke kant.

Variatie: met spinazie, gekruid met curry en geroosterde paprika. 

 Info en contact:

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 14km/h SW
Humidity: 64%
Pressure: 1014.56mbar
UV index: 4

(advertenties)