Select Page

Een bos om letterlijk van te smullen

Een bos om letterlijk van te smullen

Op het Park Groot Schijn is een voedselbos in volle aanleg. Gisteren had een plantdag plaats. Ondanks de regen plantten een tiental vrijwilligers 250 bomen en struiken aan in voedselbos Boskruit.

Boskruit is het eerste openbare, collectief beheerde voedselbos van Antwerpen. Dit plekje bevindt zich in Park Groot Schijn. Sinds maart 2023 planten de vrijwilligers van Boskruit en Klimplant hier op 1,3 ha gezonde zandbodem een heleboel eetbare bomen en struiken. Een voedselbos is een door de mens ontworpen ecosysteem, gericht op duurzame voedselproductie. Het ontwerp van een voedselbos is geïnspireerd op de opbouw van een natuurlijk bos zoals we dat in Europa op enkele plekken nog aantreffen. Anders dan in de landbouw wordt er in een voedselbos niet met een enkele laag – de akker- gewerkt maar ook met de lagen daarboven en -onder: van fruitbomen over kruiden naar wortels. Op termijn houdt een juist ontworpen voedselbos zichzelf in stand, is vrij van plagen en biedt voedsel en onderdak aan ontelbare soorten organismen, groot en klein. De grootte van een voedselbos is best minimaal 5000m2 om het systeem te doen werken. Al na enkele jaren kan er worden geoogst.

Foto: Ronny Mullens

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)