Select Page

Een groenteboer die ook bloemen teelt?

Een groenteboer die ook bloemen teelt?

Groenteboer Danny Van Haute van Heideveldhoeve verkoopt op de buurderijen Districtshuis en Gitschotelhof naast groenten ook snijbloemen. Je zou denken dat bloemen telen een vak apart is. Maar boer Danny heeft daar een bijzondere reden voor.

Boer Danny heeft een uitgebreid assortiment aan groenten en klein fruit op zijn velden. Maar hij houdt ook van wat experimenteren met minder bekende planten. Vooral minder bekende meloenvariëteiten trekken hem aan. En zo tref je bij hem onder meer meloen Piel De Sapo aan, een meloenvariëteit van oorsprong uit Spanje die ongeveer 30 cm lang wordt en eivormig van vorm is. Of meloen Scarlet Lady, een Aziatische meloen waarvan het vruchtvlees stevig en zoet is in de kleuren wit, geel of oranje. Of meloen Yuki Lady, ook uit Azië maar met zoet, groenwit vruchtvlees. En dat is nog maar een greep uit het aanbod.

De planten groeien en telkens komen er weer bloemen aan, die moeten worden bestuift opdat er vruchten zouden groeien. Dat is een werk bij uitstek voor de bijen. En om te zorgen dat de bijen talrijk de weg naar zijn meloenplanten zouden vinden heeft boer Danny bloemen geplant. Van Haute: “Die bloemen trekken bijen aan die dan ook ineens de bloemen van de meloenen bestuiven. Ik heb amarant, goudsbloem, korenbloem, zonnebloem, mirabilis, vlambloem, zonnehoed, duifkruid, salvia en zinnia,…staan. Het zijn meerjarenplanten en de bloemen bied ik op de buurderij aan als veldruikers.”

Er is één beperking. De experimentele boer heeft maar een beperkt aantal planten per variëteit. De meloenen zijn dus niet altijd beschikbaar.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)