Select Page

Honderd jaar koffiebranden

Honderd jaar koffiebranden

Dit jaar worden tal van honderdste verjaardagen gevierd: het vliegveld van Deurne, het Rivierenhof als publiekelijk park, het Bosuilstadion, groene reus Juul Slembrouck,… Dit weekeinde stond echter in het teken van de honderdste verjaardag van Koffie Verheyen. Die werd gevierd in het Openluchtheater in het Rivierenhof.

Met een receptie en enkele toespraken vierde de familie Verheyen de honderdste verjaardag van hun familiebedrijf. Voor de gelegenheid werden gerechten geserveerd die op basis van koffie waren bereid. Johan Petit, meester-verteller en schoolvriend van bedrijfsleider Johan Verheyen gaf als eerste een toespraak waarin hij herinneringen ophaalde uit de tijd dat hij als kleine jongen bij de familie Verheyen kind aan huis was. Johan Verheyen zette een aantal medewerkers in de bloemetjes. Een constante was dat zij allemaal al tientallen jaren voor het bedrijf werken. Mark Verheyen blikte op zijn beurt terug op zijn start bij het familiebedrijf en hoe de automatisering, alhoewel koffie branden een ambachtelijke stiel is, met de nodige horten en stoten werden ingevoerd. Tenslotte blikte districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) terug op 100 jaar geschiedenis.

Vier generaties

Het is Rik Verheyen die de eerste steen van Koffie Verheyen legt. Rik heeft in Antwerpen een winkel in ‘koloniale waren’. Een leverancier van koffie stelt hem in 1923 voor zijn koffiebranderij over te nemen. In 1932 stapt zoon Albert in de voetsporen van zijn vader. Hij verhuist in 1957 de branderij naar de August Van de Wielelei waar ze nu nog altijd is gevestigd. In 1974 doet met Mark Verheyen de derde generatie zijn intrede. Hij past de verpakking en de administratie aan aan de noden van deze tijd. Tenslotte neemt Johan Verheyen als vierde generatie in 2006 de fakkel over.

Vlaams Streekproduct

Opmerkelijk is dat in 2005 de koffie ‘Ambères’ als eerste koffie de erkenning van Vlaams Streekproduct mag ontvangen. Dat lijkt wel een contradictio in terminis gezien koffiebonen van de andere kant van de wereld komen. Johan Verheyen wil dat graag toelichten: “In dit geval draait het om de bereidingswijze die streekgebonden is. Voor deze koffie branden wij de koffiebonen 17 minuten trapsgewijs tot in de kern tot een temperatuur van 230°C. Kleur of aromastoffen worden niet toegevoegd. Het resultaat is een zachte en volle koffie met een licht fruitige en zurige afdronk. De smaak die koffiedrinkers hier in Antwerpen prefereren.” Een jaar later brengt Koffie Verheyen zijn eerste Max Havelaar koffies en wordt tevens lid van Fairtrade België. Tenslotte houdt de Deurnese brander rekening met het milieu. Johan Verheyen: “Bij de selectie van materialen krijgen recycleerbare verpakkingen steeds de voorkeur.”

De verjaardagsreceptie liep naadloos over in het optreden van Discobaar A Moeder in het kader van de Vrijdagconcerten van het district Deurne. Daar kwam dubbel zoveel volk op af dan er plaatsen waren in het Openluchttheater.

www.koffie-verheyen.be

Foto: (vlnr) Mark en Johan Verheyen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)