Select Page

Actiegroep eist verandering van de naam van De Manstraat

Actiegroep eist verandering van de naam van De Manstraat

In Deurne eist een actiegroep de verandering van de naam van de De Manstraat. Zij dienen hiervoor een petitie in bij het districtsbestuur.

De actiegroep ‘Demasculinisering van het Openbaar Domein in Deurne’ (DODD) eist dat de De Manstraat wordt veranderd in De Mensstraat. Woordvoerster Griet Steur legt uit waarom: “Kijk, in het verleden stonden mannen centraal in het maatschappelijke gebeuren. Aan vrouwen werden geen woorden vuil gemaakt. Terwijl dat zoveel vrouwen zich hebben ingezet zonder dat ze daar waardering voor kregen.” De jonge vrouw geraakt op dreef: “Die masculinisering van onze samenleving is op alle domeinen en op alle niveaus  doorgedrongen. Wie afstudeert aan een hogeschool is een bachelor maar geen spinster, ongeacht je een jongen of een meisje bent. Wie een graad behaalt aan de universiteit is een master maar geen mistress, los van welk geslacht je bent. Als je ziek bent ga je naar een geneesheer en niet naar een geneesvrouw, zelfs al zijn de meerderheid van de jonge huisartsen vrouwen. En op de rechtbank wordt je bijgestaan door een meester en niet door een juffrouw, ook al lijkt de advocaat zo uit een missverkiezing te zijn gestapt.”

Al 400 handtekeningen

DODD zie de naam van de De Manstraat dan ook eerder als een symbool. Griet Steur: “We willen ‘awareness’ creëren. De De Man-familie is een heel oude Antwerpse familie. Ooit noemden ze zichzelf De Man. Maar wat met al die vrouwen die ervoor hebben gezorgd dat de familie steeds weer nieuwe generaties voortbracht? We zijn dan ook gestart met een petitie om de straatnaam te veranderen in De Mensstraat. Opdat mensen zouden inzien hoe vertekend onze samenleving wel is. En we hebben op korte tijd 400 handtekeningen ingezameld. Die gaan we straks om 12 u overhandigen aan het districtsbestuur. Wie wil mag ons vervoegen.”

Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) die in het districtshuis aanwezig is om een huwelijk te sluiten, zal de petitie in ontvangst nemen. Sekeris: “Ik ben burgemeester voor iedereen. En ik wil dan ook naar iedereen luisteren. Al denk ik dat ik voor de mensen van DODD een vers van de beroemde Engelse dichter William Shakespeare zal parafraseren ‘What’s in a name? That which we call a fish, by any other word would smell as stinky’.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

  1. Van Rentergem Daniel

    1 april!

    Reply
  2. Van Der Sanden Leo

    Belachelijk idee. Achtereen De Bosuil wordt vogelstraat zeker?

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)