Select Page

Zijn naam was Clement Dielis

Zijn naam was Clement Dielis

Met het plaatsen van struikelstenen in Deurne of in de Boelaartbuurt, rijst soms ook de vraag op: “Was er dan geen verzet tegen de acties van de Duitsers?” Er was inderdaad verzet.

Dat niet iedereen zich goedschiks-kwaadschiks neerlegde bij de verordeningen van de Duitse bezetter tijdens WOII bewijst onder meer het vredesmonument op het Wim Saerensplein. Ook de vermaarde Deurnese architect Renaat Braem heeft een aantal maanden in de gevangenis gezeten omwille van verzetsdaden. Door een stom toeval kwam hij echter vrij. Nu is er ook een boek verschenen over de 22 jarige verzetsstrijder Clement Dielis uit Puurs. De jonge man stond aan het hoofd van de verzetsbeweging De Zwarte Hand. 111 leden telde de verzetsgroep. De verzetsstrijders verspreidden sluikpers en pamfletten. Ze schaften zich ook een zender aan om informatie over de vijand door te zenden naar Londen. Ze kochten wapens aan en sommige leden bekladden gevels van V.N.V’ers en tenslotte werd er eveneens overgegaan tot het uitvoeren van sabotage-activiteiten.

Een rampzalige dag

Op een fatale vrijdag in oktober 1941 werden enkele leden van De Zwarte Hand opgepakt. De ‘feldgendarmen’ patrouilleerden al een tijdje in de buurt. De gevangen werden gefolterd en enkele weken later vetrokken overvalwagens met Feldgendarmes en Vlaamse SS’ers vanuit Breendonk richting Puurs. Op enkele dagen tijd waren 109 van de 111 leden van de verzetsgroep opgepakt. De verantwoordelijken hadden de onvoorzichtigheid begaan een lijst met namen op te stellen. Die werd weliswaar verborgen in het altaar van de kerk in Puurs. Maar de Duitsers konden er de hand opleggen. De meestal erg jonge gevangenen begonnen dan een tocht langs concentratiekampen. Clement Dielis wordt met 11 kameraden gefusilleerd. 60 anderen sterven van ontbering. Slechts 37 keren levend terug, 4 van hen sterven kort na de bevrijding.

In het tweede (korter) deel van het boek zoomt de schrijver in op de erfenis van de collaboratie en vervolgens op de erfenis van het verzet. Hij laat ook familieleden van de slachtoffers aan het woord en hij eindigt met gesprekken met laastejaarsscholieren die dezelfde leeftijd hebben als een aantal van de omgekomen verzetsstrijders.

Praktisch:

Zijn naam was Clement Dielis – De Zwarte hand, de jonge leider en het verzet tegen de nazi’s. Tjen mampaey. Uitgeverij EPO. Voorwoord Bruno De Wever. 22,50 euro. Verkrijgbaar in de boekhandel.

Foto: Op vrijdag 23 september werd voor het huis van Clement Dielis in Puurs een struikelsteen aangebracht. Wim Kenis legt de steen in de trottoir.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Partly Cloudy
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 80%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)