Select Page

Deurne telt drie hartelijke plekken

Deurne telt drie hartelijke plekken

“Kom binnen en zet je. Wat zeg je? Geen geld? Geen probleem, iemand heeft al een koffietje getrakteerd.” Het zou een begroeting op een ‘hartelijke plek’ kunnen zijn.

Enkele jaren geleden startte in Gent de nieuwbakken organisatie Enchanté om mensen met of zonder kwetsbare achtergrond voor elkaar te laten zorgen. Dat kan al eenvoudig: eentje trakteren aan iemand met wat minder. Zo ontstonden ‘hartelijke plekken’. Het idee breidde uit naar andere Vlaamse steden en bereikte Deurne. Ondertussen zijn er in het district al drie hartelijke plekken. Een ervan is Barix in Cinema Rix. We lopen even langs om kennis te maken met het initiatief. Achter de toog staat vrijwillige medewerker Erik Biesemans. Hij geeft graag wat uitleg.

Biesemans: “Barix is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar iedereen welkom is. We hanteren hier democratische prijzen maar zelfs dat kan voor iemand die het heel moeilijk heeft al te veel zijn. Daarom kan een bezoeker met iets meer trakteren aan iemand met wat minder. Dat kan een koffietje zijn maar ook een maaltijd. Iemand betaalt het en hangt een hartje op het prikbord. Daar kan een ander die krap bij kas zit het er weer afhalen.” Een heel mooi initiatief maar Erik Biesemans ziet ook de uitdagingen: “We hebben voldoende mensen die graag een ‘uitgestelde koffie’ betalen. Maar we moeten nu ook de mensen bereiken die zelf het geld daarvoor niet hebben.”

Een ‘hartelijke plek’ biedt meer dan een drankje of een maaltijd. In de meeste deelnemende zaken kan je eveneens terecht om een praatje te maken of een plaspauze te houden. Of kan je wat opwarmen zonder iets te kopen. Sommige zaken geven ook gratis water of je mag er je telefoon opladen. En wie de actualiteit wil volgen vindt hier en daar ook kranten om te lezen.

Naast Barix zijn in Deurne ook café Tsjaplin en buurtwinkel Rico-lab ‘hartelijke plekken’. In de Boelaerbuurt doen café Jose, buurtwinkel Bocal, café Foxy en Bar Brul mee. En iets verder op Groenenhoek (Berchem) is er café Vrij België.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)