Select Page

Bewoners Vosstraat willen geen verkeerskussens

Bewoners Vosstraat willen geen verkeerskussens

De bewoners van de Vosstraat zijn erg bezorgd. De auto’s rijden te snel in de straat en de stad wil maatregelen treffen. Maar volgen de bewoners gaat de stad voor een gemakkelijkheidsoplossing.

In de Vosstraat komen drie districten samen: Deurne, Borgerhout en Berchem. De straat vormt de grens van het vliegveld aan de westelijke zijde. In de straat, die in een zone 30 ligt, wordt snel gereden. Vorig jaar had er nog een dodelijk ongeval plaats. De stad Antwerpen wil nu verkeerskussens plaatsen waardoor de snelheid zou worden afgeremd. In het totaal zouden op 11 plaatsen twee kussens worden aangebracht. Dat vinden de bewoners van de straat niet echt een goede oplossing. Ze kwamen bij elkaar en bieden nu een alternatief aan. Bewoners Joris Van Gorp en Eddy Crocaert geven een woordje uitleg. Van Gorp: “Enkel aan de Borgerhoutse kant, tegen de Gitschotellei, houden de chauffeurs zich min of meer aan de opgelegde snelheid. Maar daarna gaat de voet op het gaspedaal.” Eddy Crocaert vult aan: “De straat wekt blijkbaar het gevoelen dat je er 50 per uur en meer mag rijden. Bij verkeerskussens gaan auto’s optrekken en afremmen.”

Bewoners hebben een beter voorstel

De bewoners hebben dan samengezeten. Ze zijn tevreden dat de stad snelheidsbeperkende maatregelen wil nemen. Maar ze hebben een beter voorstel. Joris van Gorp: “De straat moet een ‘look’ van een 30km-straat krijgen. Dat kan door een andere inrichting met asverschuivingen en versmallingen. Waarom geen bloembakken plaatsen? En dan kan het fietspad aan twee zijden worden doorgetrokken.” “En wat gaat er gebeuren als de nieuwe stelplaats van De Lijn aan de noordkant van het vliegveld zal worden aangelegd. Dan krijgen we hier misschien nog extra bussen bij.” zegt Eddy Crocaerts.

De stad wil hooguit verkeerskussens

De bezorgde bewoners zetten hun ideeën op papier en stuurden ze naar stad en districten. Van Gorp: “De Borgerhoutse districtsburgemeester Marij Preneel (Groen) kwam zelf langs. Zij is gewonnen voor een verkeersplateau aan het kruispunt Vosstraat-Lode Van Berkenlaan. We kregen eveneens een schrijven van het kabinet van stadschepen voor mobiliteit Koen Kennis, mede ondertekend door districtsburgemeester van Deurne Tjerk Sekeris en districtsschepen voor mobiliteit Bruno de Saegher (allen N-VA). Daarin stond dat de stad reageert op de overdreven snelheid. De stad wil de verkeerskussens financieren. Een vernieuwde aanleg van de straat valt onder de districten. Die hebben echter beperkte middelen en de Vosstraat is in een nog te goede staat.”

Verkeerskussens zijn ongezond

Van Gorp besluit: “We gaan de antwoorden bekijken met de bewoners van de straat. Maar we nemen al zeker de bedenkingen van provinciegouverneur Cathy Berx mee. Zij zei twee jaar geleden in een interview met ATV dat bij elke drempel die je oprijdt, je meer uitlaatgassen uitstoot en dat is slecht voor het milieu. En dus slecht voor de gezondheid van de bewoners. Cathy Berx zei ook dat ze pleit om geen nieuwe drempels aan te leggen. Er zijn andere en betere alternatieven, besloot ze. Met de Vosstraat formuleren we die alternatieven.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 24km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1007.45mbar
UV index: 2

(advertenties)