Select Page

Hoe jij je mee kan verzetten tegen de georganiseerde misdaad

Hoe jij je mee kan verzetten tegen de georganiseerde misdaad

Het jaar was nog maar net begonnen toen in Antwerpen een onschuldig slachtoffer van de georganiseerde misdaad viel te betreuren. Een 11-jarig meisje dat in het begin van haar leven stond. 21 maart is de herdenkingsdag van de slachtoffers van de georganiseerde misdaad en de Wereldwinkel wil hierbij op 29 maart even stil bij blijven staan.

Sarah, een jonge vrouw, geboren en getogen in Deurne, heeft Italiaans gestudeerd. Via een uitwisselingsprogramma Leonardo da Vinci, nu bekend als Erasmus+, kon zij stage lopen bij een theatergezelschap in Sicilië. Het gezelschap speelde net een stuk over een journalist die was vermoord door de georganiseerde misdaad. Zo kwam Sarah in contact met Libera, een netwerk van organisaties die zich sinds 1994 verzetten tegen de maffia’s. Sarah schetst het belang van deze beweging: “Na de moord, dertig jaar geleden, van de twee Italiaanse maffiabestrijders Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, kwam een deel van de burgerbevolking in Sicilië in opstand tegen de criminele organisatie Cosa Nostra. Een petitie met een wetsvoorstel dat het mogelijk maakte om geconfisqueerde eigendommen van de maffia’s een publieke en sociale herbestemming te geven, verzamelden 1 miljoen stemmen en de wet werd unaniem goedgekeurd door het parlement. Door die eigendommen te valoriseren konden gemeenten, organisaties en coöperaties teruggeven aan de maatschappij wat de maffia’s hen hadden ontnomen.” 

Van de maffia naar alle georganiseerde misdaad

Daar bleef het niet bij. Libera stelde zich van meet af aan ten doel de Italiaanse bevolking te informeren en sensibiliseren omtrent de maffia’s en riep 21 maart uit als ‘Dag van de herdenking en van het engagement ter nagedachtenis van alle onschuldige maffia-slachtoffers’. Het initiatief groeide uit naar de rest van Italië en stak de grens over naar andere Europese landen. In verschillende steden ontstonden antennes, ook in Brussel. Sarah sloot zich hierbij aan. Deze Brusselse antenne vervelde tot de zelfstandige organisatie Basta! die zich richt op alle georganiseerde misdaad. En samen met andere gelijkaardige organisaties werd Chance opgericht, een Europees netwerk met als doel acties opzetten om corruptie en georganiseerde misdaad te voorkomen en te bestrijden. Basta! zelf geeft info. Sarah: “Wij willen naast de repressieve aanpak ook aan preventie doen. Wij willen burgers sensibiliseren over de georganiseerde misdaad en de daarmee samengaande corruptie. En wij geven suggesties aan het beleid. Zo stellen wij voor om geconfisqueerde goederen te geven aan sociale organisaties die zich bezighouden met jongeren, ex-gedetineerden, drugspreventie,…. Aangeslagen geld kan worden aangewend in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.”

Van geconfisqueerd naar gemeenschappelijk goed

De landbouwproducten van een consortium bestaande uit een aantal sociale coöperaties die geconfisqueerde gronden in Italië beheren, worden geëxporteerd onder de vlag van Libera Terra. Ze zijn terug te vinden in de Oxfam Wereldwinkels, waaronder die van Deurne en eveneens verkrijgbaar op buurderij Gitschotelhof en buurderij Districtshuis. De Deurnese wereldwinkel en de organisatie Basta! staan op 29 maart even stil bij de onschuldige slachtoffers van de georganiseerde misdaad. In de Theatergarage wordt de documentaire ‘Sono Cosa Nostra’ vertoond die het verhaal van Libera brengt. Na de film is er een nabespreking met Stijn Beeckman van Saamo, Joris De Baerdemaeker van de federale gerechtelijke politie Antwerpen en met professor criminologie Jelle Janssens. En om de avond af te sluiten is er een degustatie van de producten van Libera Terra.

Praktisch

Sono Cosa Nostra, documentaire met Engelstalige onderschriften. Theatergarage, Bouwhandelstraat 72, Borgerhout. Woensdag 29 maart om 19.30u. Inkom 5 euro. Inschrijven: www.theatergarage.be/jaarprogramma/ 

Foto boven: een standje met producten van Libera Terra

Foto onder: sympathisanten van Change voor het Europese Parlement in Brussel

Foto helemaal onder: de producten van Libera Terra in de Wereldwinkel van Deurne

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Partly Cloudy
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 5km/h N
Humidity: 80%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)