Select Page

Stad koopt binnengebied in Kronenburg om groene ruimte te creëren

Stad koopt binnengebied in Kronenburg om groene ruimte te creëren

Het college van burgemeeter en schepenen van de stad Antwerpen besliste vandaag om de aankoop van een binnengebied van bijna 2000 m² in de wijk Kronenburg in Deurne-Noord ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad. De aankoop schept kansen voor de dichtbevolkte wijk in het algemeen en voor de aangrenzende basisschool De Bever in het bijzonder. De stad onderzoekt nu hoe het binnengebied op een veilige en kwalitatieve manier zal kunnen bereikt en gebruikt worden.

Het binnengebied bevindt zich achter een dubbele poort aan de Van Amstelstraat 63 en heeft een oppervlakte van 1928 m² (ongeveer 4 basketbalvelden groot). Het wordt omgeven door private achtertuinen van enerzijds de Van Amstelstraat en anderzijds de Van Cortbeemdelei. Aan de oostzijde grenst het aan de speelplaats van basisschool De Bever.

Meer groene ruimte en extra buitenspeelruimte

Het binnengebied ligt midden in de wijk Kronenburg in Deurne-Noord. “Deze buurt is niet alleen dicht bevolkt, er wonen in verhouding ook veel -18-jarigen. Tegelijk was er een tekort aan groene ruimte en plaats om te spelen”, vertelt districtsburgemeester Tjerk Sekeris (n-VA). “Daarom is het een uitstekende zaak dat de stadsmarinier het initiatief nam om dit binnengebied aan te kunnen kopen. Zo maken we nieuwe, groene ruimte vrij voor buurtgerichte en gemeenschapsversterkende activiteiten.”

Een gouden opportuniteit

Er is ook een opportuniteit voor gedeeld ruimtegebruik. Het binnengebied kan immers een buitenspeelruimte worden voor de aangrenzende basisschool De Bever. Nu beschikt de school amper over buitenspeelruimte. Via een doorsteek in de gemene muur kan de huidige speelplaats verbonden worden met het binnengebied. Daardoor krijgt de school tijdens de schooluren een extra groene buitenspeelplek. Met het concept ‘Brede School’ kan het binnengebied buiten de schooluren ook gebruikt worden voor kleinschalige buurtactiviteiten. Districtsburgemeester Sekeris: “Het district Deurne droomt ervan om samen met de jeugddienst daar na de schooluren, tijdens de weekends en in de vakantie activiteiten te organiseren. De buurt Kronenburg snakt naar meer openbaar groen en dit is een gouden opportuniteit. Het district aast al een tijdje op de gronden. De eigenaar kan daar feitelijk weinig mee doen, en heeft dan toch vandaag toegehapt. Fantastisch nieuws voor Kronenburg.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)