Select Page

Winnaars Cultuurprijs Deurne 2023 zijn gekend

Winnaars Cultuurprijs Deurne 2023 zijn gekend

Elk jaar zetten district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren in de bloemetjes die hun strepen verdiend hebben op artistiek en cultureel vlak. De laureaten van 2023 zijn Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht, Ilke De Vries, Lies Van Gasse en Sam De Nef.

Deurne is weer enkele kunstzinnige laureaten rijker. Het was Frank Vercammen (Vooruit), districtsschepen voor cultuur, die de prijswinnaars bekend maakten: “Ik ben als districtsschepen voor cultuur erg trots op de verscheidenheid aan artiesten die Deurne rijk is. De trouwe cultuurraad van Deurne heeft zich ernstig gebogen over de genomineerden en deze 4 Deurnese kunstenaars zijn waardige laureaten.”

De winnaars zijn:

  • Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht

‘Den DEK’ bestaat 90 jaar. Een granieten jubileum. De harmonie werd als fanfare opgericht in 1933 en ze is altijd gevestigd geweest in Deurne. Op die manier is ze een vaste waarde die nog steeds jong en oud(er) verbindt om samen te musiceren. Dit verdient volgens de jury erkenning met de cultuurprijs van Deurne 2023.

  • Ilke De Vries

Ilke De Vries woont en werkt als videokunstenares in Deurne. Ze is gefascineerd door wat mensen drijft. De resultaten van haar meestal intense samenwerkingen zijn experimentele documentaires en registraties waarin ze persoonlijke gedachten, gedragingen en handelingen op een serene wijze in beeld brengt. Die creëren herkenning, inzicht en meer respect tussen mensen onderling.

  • Lies Van Gasse

Lies Van Gasse dicht met verf en schildert met woorden. Ze illustreerde gedichten van Guido Gezelle, H.C. Pernath en teksten van Peter Theunynck. Ook in haar eigen werk combineert ze tekst en beeld in wat ze toepasselijk beschrijft als ‘graphic poems’. Naast haar artistiek werk is Van Gasse als leraar verbonden aan de Academie van Deurne en Lier en gaf ze les als freelance schrijfdocent. Van Gasse was ook een van de vijf stadsdichters. Na een geschil met stadsschepen voor cultuur, Nabilla Ait Daoud (N-VA), nam ze samen met de andere dichters ontslag. Waardoor het stadsdichterschap de facto niet meer bestaat.

  • Sam De Nef

In een vorig muzikaal leven was Sam De Nef frontman van Danny Blue and the Old Socks en in 2022 vulde hij onder andere een uitverkochte Ancienne Belgique en Roma. Sinds dat jaar is hij een vaste waarde geworden. Ondertussen heeft hij een nieuwe start genomen als solomuzikant en werd hij in de media ‘de Leonard Cohen van Deurne’ genoemd. Met de Cultuurprijs wil de jury hem eren voor de ijzersterke muzikale start na jaren hard werk.

Huldeviering

De laureaten worden gehuldigd tijdens cultuurfestival MinusCULe op 14 mei in Cinema Rix. Daar krijgen ze een trofee in de vorm van een boompje, een ontwerp van kunstenaar Jan Prinsen. Daarnaast worden ze via een webpagina en sociale media extra in de kijker gezet.

Foto boven: Koninklijk Harmonie-Orkest Door Eigen Kracht in 1933, het jaar van hun oprichting

Foto’s onder: (in dalende volgorde) Ilke De Vries, Lies Van Gasse, Sam De Nef

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:3521:43 CEST
Feels like: 13°C
Wind: 13km/h SW
Humidity: 81%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 1

(advertenties)