Select Page

Negentigjarige krijgt een facelift van 11 miljoen

Negentigjarige krijgt een facelift van 11 miljoen

Het Waterbouwkundig Laboratorium viert zijn 90ste verjaardag. Het kreeg van de Vlaamse gemeenschap een passend verjaardagsgeschenk: een ‘extreme make-over’. De renovatiewerkzaamheden zijn na drie jaar hard labeur afgerond. Tijd voor een inhuldigingsfeestje.

Filip Boelaert, secretaris-generaal Departement Mobiliteit en Openbare Werken verwelkomde de genodigden: “Het Waterbouwkundig laboratorium was in de loop van de voorbije 90 jaren een soort van Vlaamse koterij geworden. En dat had zijn weerslag op de interactie. Een totale verbouwing drong zich op.” Frank Geets, administrateur-generaal agentschap Facilitair bedrijf ging hier op verder: “Een aantal gebouwen zijn afgebroken, een lus van kantoren is gebouwd waardoor de verschillende onderdelen nu terug verbonden zijn. En in het midden verrees een toren met bib, vergaderaula, refter, enz… Architect Lieven Achtergael voegde er nog aan toe dat de nieuwbouw duurzaam is. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters (O-VLD) was net op tijd om het symbolische lintje door te knippen.

Begeleiding bij de waterbom

De naam van het Waterbouwkundig Laboratorium verraadt het al: water is het centrale gebeuren in dit centrum. Het is het expertisecentrum voor onderzoek en adviesverlening over nautische en maritieme gerelateerde vraagstukken. Het Laboratorium doet onderzoek naar grote projecten zoals het vergroten van de containercapaciteit in de Antwerpse haven, de vernieuwing van de Royersluis, het nieuwe havendok aan Doel, de nieuwe zeesluis in Zeebrugge of de stormvloedkering van Nieuwpoort. Wouter De Ruyter, kabinetsmedewerker van minister Peeters, wees erop dat tijdens de ‘waterbom’ die twee jaar geleden de Vesdervallei onder water zette waarbij 39 doden vielen, het Waterbouwkundig Laboratorium de overheid heeft begeleid bij het nemen van de juiste beslissingen.

Parafinewax vervangt cement

Dan was het tijd om een blik achter de schermen te werpen. In de grote hallen staan enorme bakken waarin tests gebeuren op schaalmodellen. In een ervan was de stormvloedkering van Nieuwpoort op schaal nagebouwd. De onderzoekers kijken eerst naar de huidige situatie en onderzoeken dan hoe de kering vorm moet krijgen om de stroming te minimaliseren en het achterliggend land te beschermen tegen grote stormen. In een andere ruimte testte een onderzoeker andere materialen om schaalmodellen te bouwen. Tot nu toe werd vooral steenachtig materiaal gebruikt. Dat zou snel kunnen veranderen wat onderzoek heeft uitgewezen dat parafinewax even stevig maar veel duurzamer is. En elders stond een vaarsimulator waar stuurlui of loodsen hun kennis van de havenstructuren kunnen bijspijkeren. 

Foto boven: officiële opening van het Waterbouwkundig Laboratorium (vlnr: Filip Boelaert, secretaris-generaal Departement Openbare Werken en minister Lydia Peeters, Vlaams minister Mobiliteit en Openbare Werken)

Foto onder: Proefbak met stormvloedkering van Nieuwpoort op schaalmodel

Foto helemaal onder: Parafinewax als nieuw materiaal om schaalmodellen te bouwen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Rain Shower
05:3521:43 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 11km/h SW
Humidity: 85%
Pressure: 1016.93mbar
UV index: 0

(advertenties)