Select Page

We stikken in het plasticafval

We stikken in het plasticafval

Sinds enkele jaren wordt de maand mei uitgeroepen tot een plasticvrije maand. Het bekt goed: ‘mei plasticvrij’. Maar de vlag dekt wel een lading die ons niet onberoerd kan laten: we stikken in het plasticafval.

Ooit sprak een Belgisch oud-eerste minister de gevleugelde woorden: “trop is teveel en teveel is trop”. En dat is al zeker helemaal waar voor plastic. Plastics belanden vaak op het stort of komt via zwerfvuil in natuur en waterwegen en zo in de zee terecht. Elk jaar voegen we aan de oceanen meer dan 8 miljoen ton plastic toe. Ik herhaal het hier nog eens want eigenlijk is dit bijna niet te vatten: 8 miljoen ton. En de plastic afvalberg neemt alleen maar toe. Bovendien is plastic gemaakt om eeuwig mee te gaan: het breekt niet af maar valt uiteen in microplastics, die in de lucht, de grond en het water belanden. Ze zorgen dus voor permanente vervuiling. Er is geen ‘weg’ in ‘weg’werp…

Plastic is niet alleen toxisch als het wordt geproduceerd, maar ook wanneer we het gebruiken: plastic lekt in onze voeding en in het water. Het belast je lichaam en verstoort je hormonen. Want zoals al gezegd, plastic vergaat niet. Het valt uiteen in stukjes en brokken. Die worden microplastics en microplastics worden nanoplastics. Die laatste zijn zo klein dat ze zelfs onder de meest geavanceerde microscopen amper te zien zijn. Ze zijn echter al teruggevonden in de navelstrengen van foetussen. Zelfs ongeboren kindjes ontsnappen er niet aan.

In Deurne zijn er verschillende handelaars die plastic bannen

Rico Lab is een coöperatieve winkel. De a in Lab staat voor Afvalarm: Het minimaliseren van eenmalige verpakkingen. De winkel gaat mee de strijd aan tegen ‘single use’ verpakkingen en verkoopt zo veel mogelijk van de producten in bulk, bokalen of in een recycleerbare verpakking. Of je brengt je eigen potjes mee.

Ook op de twee buurderijen in Deurne, waar je rechtsreeks aankoopt bij de producent, doen de boeren en producenten hun uiterste best om plastic te bannen. Zij gebruiken papieren zakjes en de fruitteler gebruikt bio afbreekbare zakjes. Al is het vraagstuk van verpakking voor zuivelproducten niet altijd makkelijk. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid legt aan boeren die hun eigen producten aan de consumenten willen verkopen, te vaak maatregelen op die geen rekening houden met het probleem van plastic.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
15°
Rain
05:4221:35 CEST
Feels like: 15°C
Wind: 6km/h WNW
Humidity: 93%
Pressure: 1006.43mbar
UV index: 0

(advertenties)