Select Page

Plannen voor ontharding Waasdonk in de koelkast

Plannen voor ontharding Waasdonk in de koelkast

Vorig jaar pakte het district Deurne uit met het ambitieuze plan om zes straten te ontharden en te vergroenen. Onder de projecten was ook de buurt Waasdonk. Tot verrassing van Groen Deurne blijken de plannen voor onbepaalde tijd in de koelkast te gaan.

Met het programma ‘Antwerpen breekt uit’ heeft de stad Antwerpen de ambitie om straten en pleinen te ontharden. Ook Deurne kon in dit kader projecten naar voren schuiven. Eén van de projecten was de buurt Waasdonk, ontworpen als een parkwijk, die door een droom van een bewoner in het vizier van stad en district was gekomen. Budgetten stonden ingeschreven op de begroting van het district, maar werden afgelopen najaar doorgeschoven naar 2023. Voor de partij Groen was dit een aanleiding voor een interpellatie op de districtsraad.

Het antwoord was allesbehalve bevredigend voor de groenen: het project gaat niet door. Er waren verschillende obstakels: juridisch ligt het lastig, het landschapsontwerp van de buurt, getekend door landschapsarchitect Jacques Wirtz, is erfgoed en aanpassingen zijn daarom complex. Bovendien zouden de kosten ver boven het budget van het district uitstijgen.

Regen vloeit onmiddellijk naar het riool

“Dit is een heuse domper”, zegt districtsraadslid Mathijs Post (Groen). “De Waasdonk lijkt op het eerste gezicht een groene wijk. Toch kent de buurt veel verharding. De meeste neerslag vloeit direct naar het riool, terwijl er zones genoeg zijn waar hemelwater naartoe kan worden geleid. Het leek een ideaal scenario voor enkele ‘quick wins’ (nvdr: een quick win is een verbeteringen die zichtbaar is, onmiddellijk voordeel biedt en snel kan worden toegepast.) We hebben begrip voor de complexiteit van het vraagstuk, maar dit project voor onbepaalde tijd in de koelkast parkeren is in feite de problemen vooruit schuiven. Ik begrijp dat de ambitie te groot was voor één keer, maar er wordt niet eens een eerste stapje gezet.”

Het college beloofde wel dat de budgetten gereserveerd blijven voor de Waasdonk, maar hoe dat potje aangevuld zal worden is voor Groen een groot raadsel. Mathijs Post: “Met de huidige inflatie gaat er in ieder geval steeds minder gerealiseerd kunnen worden en geparkeerd geld vangt geen water. Wij hebben het districtscollege opgeroepen om de ambitie niet te laten varen en dus middelen te zoeken op elk beleidsniveau. Daarnaast hopen wij dat het district het burgerproject Waterwijken van Klimplant vzw oppikt en zal uitrollen in meer wijken in Deurne, waaronder de Waasdonk.”

Lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2021/02/09/bewoner-waasdonk-maakt-een-voorstel-voor-opvang-van-regenwater/

En lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2021/02/03/straten-in-deurne-worden-opgebroken/

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

 1. Kris Baetens

  Steeds vaker sta ik versteld van het gebrek aan klimaat- en milieu-ambities bij onze beleidsmakers….
  Ik denk dat mijn regenwaterplan er gewoon nooit zal komen.
  Die euro’s daarvoor zitten geparkeerd als borg (=een half miljard!) voor de totaal overbodige INEOS-fabriek denk ik.

  Reply
  • Sander DK

   Zijn wel wat belangrijkere projecten in onze stad dan jouw voortuintje ontharden op kosten van de gemeenschap!!!!

   Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
18°
Partly Cloudy
05:5521:42 CEST
Feels like: 18°C
Wind: 18km/h WNW
Humidity: 86%
Pressure: 1018.29mbar
UV index: 1

(advertenties)