Select Page

Bewoner Waasdonk maakt een voorstel voor opvang van regenwater

Bewoner Waasdonk maakt een voorstel voor opvang van regenwater

Vorige week maakte de stad Antwerpen bekend dat zij 1 miljoen euro zal vrijmaken om te ‘ontharden en te vergroenen’. Kris Baetens uit Waasdonk heeft al een voorstel uitgewerkt.

Met het programma ‘Antwerpen breekt uit’ wil de stad in alle districten projecten opzetten waarbij straten en pleinen worden opgebroken opdat het regenwater de kans zou krijgen om in de grond te dringen in plaats van te worden afgevoerd via de riolen. Of zou opgevangen water worden opgeslagen om het tijdens extreme droogte te gebruiken. De stad heeft een lijst van straten en pleinen opgesteld. In Deurne werden volgende projecten geselecteerd: Bisschoppenhoflaan, Boshovestraat en Bosschaert de Bouwellei, De Bosuil, Koningsarendlaan en Waasdonk.

Hergebruik van regenwater

Kris Baetens, die in Waasdonk woont,  heeft zelf al lopen nadenken hoe hemelwater zou kunnen worden opgevangen. Hij had een voorstel uitgewerkt en doorgestuurd naar het district. Misschien daarom dat de buurt op de lijst van de stad Antwerpen staat. De inventieve man licht zijn voorstel toe. Baetens: “In mijn woonwijk zijn de voortuinen van de stad Antwerpen. Doordat het een aaneengesloten bebouwing is, is het plaatsen van een eigen regenwaterreservoir in de achterliggende tuin een heel dure optie. De voortuinen zijn niet van de bewoners, en kunnen dus niet zomaar worden gebruikt. Daardoor kwam ik op het idee om daar regenwaterreservoirs te plaatsen. Grof geschat is er een 15.000m2 plat dak voor een 100 laagbouw woningen waarvan het regenwater regelrecht in de riool gaat. Als dit nu wordt afgeleid naar die regenwaterreservoirs, eentje per woning, kan dat dienen voor wc en wasmachine.”

Groepsaankoop voor materiaal

Volgens Kris Baetens heeft de stad hier een belangrijke rol in te spelen: “Allereerst moet het stadsbestuur toestemming geven om regenwaterreservoirs te plaatsen, ingegraven in die voortuinen waar mogelijk. Bovendien kan de stad een groepsaankoop organiseren voor deze regenwatertonnen, samen met regenwaterpomp en aansluiting op de woning. De stads zou zelf een subsidie kunnen geven als aanmoediging.” Als dat niet zou kunnen, hoopt Baetens dat de stad op zijn minst drainagenetten zou leggen, waardoor de regen tijd heeft om in de grond dringen om het grondwater aan te vullen. Of, waarom niet, het regenwater opvangen en naar een grote wadi naast het scoutslokaal leiden. Baetens besluit: “Ik wil eventueel wel een rondvraag organiseren om te polsen of er in de buurt interesse is voor een groepsaankoop.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

1 Comment

  1. LEO

    Toch ffe duidelijke stellen dat ik niet vragende partij ben. Indien de Stad Antwerpen interesse heeft om te ontharden moet ze maar het nodige hiervoor doen. Indien de voortuin eigendom wordt van de eigenaar van de woning valt de zaak te bekijken en te bespreken. Vergeet uiteindelijk niet dat de Overheid niet de meest fidele partner is, meestal wel één of ander addertje onder het grasveld.

    Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. Plannen voor ontharding Waasdonk in de koelkast | Gazet van Deurne - […] Lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2021/02/09/bewoner-waasdonk-maakt-een-voorstel-voor-opvang-van-regenwa… […]

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
22°
Partly Cloudy
05:5621:41 CEST
Feels like: 22°C
Wind: 8km/h W
Humidity: 53%
Pressure: 1021.33mbar
UV index: 7

(advertenties)