Select Page

Samentuinders van Silsburg hangen schoffel en spade aan de wilgen

Samentuinders van Silsburg hangen schoffel en spade aan de wilgen

Een laatste lading hout werd weggevoerd en dan hielden de samentuinders nog een ‘potluck’. Dat is een gezamenlijke maaltijd waarvoor ieder iets meebrengt. En daarmee werd een punt gezet achter een sociaal experiment dat 10 jaar heeft geduurd.

Chris Bekaert, Greet Heylen, Anne Ardui en Raf Van Tuykom ruimen de restanten van hun picknick op. Ze horen bij de trekkers van Samentuin Silsburg. Ondanks een miezerig buitje dat probeert roet in het eten te gooien, praten ze voluit over hun tuin. “10 jaar geleden was het hier een sluikstort. Het was ook een plek van hangjongeren. De grond wachtte op een nieuwe bestemming. Wij hebben gevraagd om een samentuin te mogen beginnen en het mocht.” Er was geen groots opgesteld plan, de tuin is organisch gegroeid. “We begonnen te tuinieren volgens de regels van de permacultuur. Tuinieren is geen strijd tegen de natuur maar gebeurt in samenwerking ermee: biologisch en duurzaam. Er kwamen al snel heel wat mensen uit de buurt een kijkje nemen en meedoen. Mensen van verschillende leeftijden en met een verschillende achtergrond. Zelfs de hangjongeren mochten hun plekje behouden. En er kwamen klasjes van scholen uit de buurt op bezoek.”

Stad slaagt er niet in om een masterplan op te stellen

De voorbije jaren werden ook workshops gegeven. Een cursus fermenteren, het maken van een bijenhotel, het aanleggen van een kruidenspiraal,… “We hebben toen ook steun gekregen van het district, van toenmalig districtsschepen Karen Maes (Groen).” Maar toen een nieuwe legislatuur begon, kwam de klad in de samenwerking met het bestuur. “Het gebied is een woonuitbreidingszone en er zou een masterplan worden opgesteld. Wij ijverden om een plek te voorzien voor een samentuin. Maar de stad kreeg niet alle eigenaars van de percelen uit deze buurt op een lijn. Wij hebben het gevoelen dat de bevoegde stadsschepen Annick De Ridder (N-VA) niet echt veel moeite heeft gedaan. We hebben een gesprek met haar aangevraagd maar kregen zelfs geen antwoord. In diezelfde periode zijn districtsschepenen Filip Van Acker (N-VA) en Freddy Lorent (O-VLD) eens komen kijken. Een meewarige blik en dat was het.”

Projectontwikkelaar maakt eigen masterplan

Uiteindelijk is er een plan voor de buurt ontworpen door projectontwikkelaar Elements Development. Het vastgoedbedrijf gaat op de plek waar nu de samentuin ligt een woonwijk van een- en meergezinswoningen neerpoten. De samentuinders hebben ook met de projectontwikkelaar gesproken: “Het was een beleefd gesprek. Elements zal bijvoorbeeld wel een wadi aanleggen, wat belangrijk is voor de waterhuishouding van deze plek. Maar een samentuin komt er niet. En dat is jammer, want Samentuin Silsburg heeft bewezen dat zo’n initiatief buurtverbindend is. Het was bovendien een tuin zonder omheining en toch werd het gerespecteerd door de buurt. Hopelijk kan het inspiratie geven aan onze bestuurders om een tuinpark aan te leggen. Een plek waar mensen gezamenlijk kunnen tuinieren en waar ze fysiek en mentaal kunnen oppeppen. En dat hoeft niets te kosten aan de overheid.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
14°
Partly Cloudy
05:2622:00 CEST
Feels like: 14°C
Wind: 6km/h SSW
Humidity: 75%
Pressure: 1008.47mbar
UV index: 0

(advertenties)