Select Page

Gruunrant onthardde 3400m2 grond

Gruunrant onthardde 3400m2 grond

In 2019 kreeg GruunRant van de Vlaamse overheid een subsidie van 250000 euro voor het project GruunRant Onthardt!. De bedoeling was om verharde oppervlakten vrij te maken opdat hemelwater in de grond kan dringen in plaats van in de riolen te stromen. Waardoor de groene rand rondom Antwerpen beter kan behouden blijven en verbonden worden. Gisteren werd in het districtshuis van Deurne met een terugblik op de voorbije jaren het project afgerond.

GruunRant legde de lat hoog en wilde in de Noordelijke rand van Antwerpen een onthardingsgolf in beweging brengen. Daarvoor werkte de organisatie samen met Antwerpen aan’t Woord voor de participatie en met Regionaal Landschap de Voorkempen voor de realisatie. Eerst werd een methodiek uitgewerkt om te ontharden en vervolgens konden geïnteresseerden projectvoorstellen indienen. Gruunrant Onthardt! heeft daaruit vijf voorstellen gekozen waaronder de Frans Van Heymbeecklaan in Deurne Oost. Er werd tussendoor ook nog een groen RUP opgesteld. Het heeft volgens de medewerkers van GruunRant bloed, zweet, creativiteit en doorzettingsvermogen gekost om alles tot een goed einde te brengen. Dat is gelukt maar in plaats van op hun lauweren te gaan rusten, hopen de medewerkers op een tweede onthardingsgolf, en een derde, en een vierde,…

Hoe verder?

Het slotmoment was dan ook een moment om na te denken hoe het sneller en beter kan. GruunRant selecteerde vijf voorstellen en vroeg per voorstel twee betrokken mensen om van gedachten te wisselen. Dat waren zowel beleidsverantwoordelijken als uitvoerders van projecten, enz… De organisatie nodigde de aanwezigen in de zaal eveneens uit om hierop te reageren. Wat voor boeiende gesprekjes zorgde rond thema’s als planologisch ontharden,  quick wins, de betrokkenheid bij het ontwerp, financiering van ontharding en onderhoud en beheer.

Het slotmoment werd afgerond met een waarschuwing van GruunRant medewerker Dik Cleiren: “We kunnen wel ontharden maar we blijven op andere plekken tegen een zelfde tempo verharden.” Districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) eindigde met een aanmoediging, enkele verzen uit een gedicht van Adriaan Roland Holst: “Ik zal de halmen niet meer zien / Noch binden ooit de volle schoven, / Maar doe mij in den oogst geloven / Waarvoor ik dien…

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:3921:39 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 79%
Pressure: 1018.96mbar
UV index: 3

(advertenties)