Select Page

Dakloze krijgt een straatnaam

Dakloze krijgt een straatnaam

Gisteren werd een gedeelte van de Statiestraat in Antwerpen herdoopt in de Louis Michielsenplaats. Louis Michielsen was Antwerpens bekendste zwerver maar woonde de laatste jaren van zijn leven in het district Deurne.

Het idee om de plek een nieuwe naam te geven kwam van het ‘Pacte des Cygnes’ (Zwanenverbond). En het was de Antwerpse schijnburgemeester BDW, alter ego van Geert Beullens, die het nieuwe naambord onthulde. Ronald Donders, voorzitter van het verbond, licht de keuze toe: “Louis Michielsen was zo’n bijzonder mens die lange tijd dakloos was. Op het Astridplein zat hij vaak minzaam de passanten te groeten. Hier ontpopte Louis zich tot een soort burgemeester van het plein, iemand die soms orde op zaken stelde. Hij was een dakloze maar ook een soort straathoekwerker en vertrouwensfiguur, alles ineen. Het oppassen op die twee kinderen, door hun verslaafde ouders achtergelaten, maakte hem beroemd in Antwerpen en ver daarbuiten. Zijn overlijden maakte heel wat emoties los. Hij werd gemist. Hij was een Brabander, ene om trots op te zijn, ne schone mens! Ook deze mensen verdienen het om positief in de aandacht te blijven.”

Naar het herstel van het voormalige hertogdom Brabant

Bijna tien jaar geleden werd het Pacte des Cygnes opgericht op een Antwerps terrasje. Dit genootschap streeft naar meer samenwerking tussen alle gebieden van het aloude hertogdom, nu verdeeld over de provincies Waals-Brabant, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Vlaams-Brabant, Antwerpen en in Nederland Noord-Brabant. Ronald Donders schetst het belang van Brabant: “Brabant, van ‘s-Hertogenbosch tot ver onder Brussel, is het meest Bruegelse en Bourgondische gebied ter wereld. Het staat al meer dan 600 jaar open voor allerlei (levens-)kunstenaars. De open visie naar de rest van de wereld is er ingebakken door het eeuwenlang ontvangen van mensen uit de hele wereld.” Volgens Donders werd de gelijke behandeling van iedere burger al in 1312 in het Charter van Kortenberg vastgelegd. Hij voegt er voor alle duidelijkheid nog aan toe: “Belangrijk te weten is dat voor het Pacte des Cygnes iedereen die in Brabant woont een Brabander is, of hij een villa heeft of bij een shelter onderdak zoekt. Of hij gewoon of bijzonder is, uit het noorden, oosten, zuiden of westen komt.”

https://pactedescygnes.org/nl/

Lees ook: https://www.gazetvandeurne.be/2019/02/08/bij-de-dood-van-een-bedelaar/

Foto boven: schijnburgemeester BDW onthult het nieuwe straatnaambord

Foto onder: het straatnaambord wordt door het ‘Pacte des Cygnes’ opgehangen

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

2 Comments

  1. Grohe

    Ik ga ervan uit dat het bord niet met toestemming van de gemeente Antwerpen is opgehangen, echter het zou de gemeente sieren om het te laten hangen. Loiuis heeft het verdiend

    Reply
  2. Dieltjens

    Het schijnt dat een er een edel genoodschap uit het Noorden beter aanvoelt wat er in Antwerpen speelt dan het stadhuis op de markt, denk daar maar eens over na. Diep respect voor deze actie.

    Reply

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)