Select Page

Je hoeft geen Assepoester te zijn om een feestjurk in glas te dragen

Je hoeft geen Assepoester te zijn om een feestjurk in glas te dragen

Wellicht heb je als kind ook het sprookje van Assepoester horen vertellen of zag je de Disneyfilm over haar. Die glazen muiltjes waarmee ze naar het bal ging en waarmee de prins haar later terug vond, spraken vast tot je verbeelding. En mogelijk heb je dan zoveel jaren later gedacht dat glazen pumps enkel maar in sprookjes kon. Dan moet je zeker eens met Wendy Van Boom praten. Zij ontwerpt glazen kleren. Hoe het zover is gekomen wil ze graag aan Gazet van Deurne vertellen.

“Mijn belangstelling voor glas is er gekomen toen ik bij toeval een winkeltje dat lampenkappen verkocht, was binnengewandeld. Vooral de kappen gemaakt in tiffany-stijl vond ik mooi. En toen ik hoorde dat de winkel zelf een cursus ‘tiffany-techniek’ organiseerde heb ik me meteen ingeschreven.” vertelt Wendy Van Boom. Bij deze techniek wordt het glas in de gewenste vorm gesneden en volgens een patroon aangebracht. De stukjes glas worden aan elkaar bevestigd met een strookje koperfolie dat vertind en gesoldeerd wordt. Dat is verschillend met de ‘glas-in-lood-techniek’ waarbij het glas in profielen worden gebracht die enkel aan de uiteinden worden vast gesoldeerd. Of de ‘fuse to stick’ methode waarbij verschillende kleuren glas door versmelting aan elkaar worden gekleefd.

Wendy kreeg de smaak te pakken en schakelde over naar de academie van Merksem waar ze een cursus volgde in de afdeling glas. Ze heeft alle jaren doorlopen en heeft uiteenlopende werken gemaakt. Van Boom: “De mogelijkheden met glas zijn zo uiteenlopend. Je kan schalen maken en decoratiezuilen of lampenkappen. Je kan eveneens maskers of, zoals in het sprookje van Assepoester, schoenen maken.” Het huis van Wendy Van Boom lijkt stilaan op een galerie. Maar enkele bustiers uit glas trekken de aandacht. Van Boom: “Dat was een project van mij met als titel ‘Op mijn lijf gesneden’. Ik heb gedichten van mij op glas geschreven en ingebrand. Daarna heb ik het glas versneden en met de Tiffany-methode aan elkaar bevestigd.” De jonge vrouw die als burgerpersoneel bij de politie werkt, heeft op haar werk meegedaan aan een wedstrijd ‘Vrouw bij de politie’. Hiervoor heeft ze ook een bustier gemaakt en daarmee rijfde ze de prijs van het publiek binnen. “Ik heb hem al aangehad voor een feestje” bekent Wendy.

De artistieke vrouw is gepassioneerd door de glaskunst: “Het is wat jammer dat vele mensen glaskunst enkel verbinden met oude kerkramen. Terwijl er zoveel meer mogelijk is. Eigenlijk stoppen die mogelijkheden daar waar je fantasie eindigt.”

Info: www.stedelijkonderwijs.be/academiemerksem

 

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
Rain
06:4320:40 CEST
Feels like: 6°C
Wind: 24km/h WNW
Humidity: 81%
Pressure: 1007.45mbar
UV index: 2

(advertenties)