Select Page

Verkeerslichten blijven vaak op rood staan

Verkeerslichten blijven vaak op rood staan

De voorbije jaren werden steeds meer verkeerslichten uitgerust met drukknopjes voor voetgangers en fietsers. En dat vindt Wouter Berteloot, voorzitter van de fietsersbond Deurne, geen gunstige ontwikkeling: “Doorstroming is blijkbaar enkel belangrijk voor autoverkeer.”

Van de situatie op de Boterlaarbaan, ter hoogte van café ‘t Mestputteke wordt Berteloot zelfs behoorlijk boos. Berteloot: “Het gebeurt vaak dat fietsers en voetgangers die de Boterlaarbaan willen oversteken, na het indrukken van de drukknop, geen groen krijgen. Als het rood wordt voor het verkeer op de Boterlaarbaan, krijgen de auto’s uit de Herentalsebaan groen. Daarna wordt het opnieuw groen voor de auto’s op de Boterlaarbaan, zonder dat voetgangers en fietsers groen licht hebben gekregen. Zeker als er een tram aankomt, is het prijs. Wij zagen zelfs al hoe de auto’s op de Boterlaarbaan tot driemaal toe groen hadden zonder dat voetgangers of fietsers mochten oversteken. Als je weet dat de verkeerslichtencyclus er ongeveer 2 minuten duurt, kan je voor de zekerheid best een boek meenemen als je de Boterlaarbaan wil oversteken. ‘Wachten op Godot’ is een aanrader.”

Wachten op een dode?

Berteloot gaat verder: “Dit alles zorgt voor frustratie bij voetgangers en fietsers. Je ziet mensen verwoed op de knopjes drukken om uiteindelijk door het rood over te steken. We zagen al mensen met een rollator de viervaksbaan door het rood wandelen.” (nvdr. Woonzorgcentrum Boterlaarhof ligt aan dit kruispunt) De Fietsersbond meldde sinds november het probleem al drie keer aan het Agentschap Wegen en Verkeer, dat verantwoordelijk is voor deze weg. Berteloot: “We zijn anderhalf jaar verder en het probleem is nog steeds niet aangepakt. Moeten er eerst doden vallen voor er actie wordt ondernomen? De ‘Veilig oversteken, gebruik drukknop en wacht op groen’ bordjes die bij de knopjes hangen, laten vooral een bittere nasmaak na.”

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
13°
Cloudy
05:4221:53 CEST
Feels like: 12°C
Wind: 16km/h SW
Humidity: 91%
Pressure: 1012.53mbar
UV index: 0

(advertenties)