Select Page

Al wat rest is een tafelkleed en vier foto’s

Al wat rest is een tafelkleed en vier foto’s

Burgerinitiatief ‘Struikelstenen in Deurne’ legde vandaag  struikelstenen als herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. De stenen zijn betonnen klinkertjes met bovenop een plaatje in messing met de naam van een oorlogsslachtoffer en worden gelegd in het trottoir voor het huis waar het slachtoffer woonde.

Vandaag legde het Burgerinitiatief op zes verschillende plaatsen in Deurne struikelstenen. Zowel voor huizen waar Joden woonden die door de nazi-terreur zijn gedood als voor huizen van weerstanders die de oorlogsgruwel niet hebben overleefd. Telkens werd even stil gestaan om de steen in de stoep te leggen, terwijl het verhaal van de mensen die door de bezetter zijn vermoord, werd verteld en een streepje muziek weerklonk.

Een aangrijpend verhaal

Een van de plekken waar het Burgerinitiatief halt hield, was op het Adelbert Kennisplein 17 waar bij het uitbreken van de oorlog Hersch Mozes Cohen, Alida de Vries en hun zoontje Maurice woonden. Buurvrouw Ann Huber, die vier huizen verder woont, in het huis waar in diezelfde periode haar grootouders leefden, nam het woord. Zij vertelde een beklijvend verhaal: “Enkele jaren terug bladerde ik met mijn toen 90-jarige vader door fotoalbums. Er waren vier foto’s die ik niet kon thuis brengen. Het bleken buren te zijn, de familie Cohen-de Vries.  Mijn vader, een tiener, was er kind aan huis. In 1938 of 1939 mocht hij met de familie mee op uitstap naar zee, waar toen de foto’s zijn genomen.”

Dan brak de oorlog uit en joeg de bezetter op mensen van Joodse origine. Ann Huber: “ In 1942 kwam Alida een tafelkleed brengen, met de vraag of onze familie dat voor hen zou kunnen bijhouden. Blijkbaar hadden zij plannen om te vluchten. Waar het verkeerd is gelopen, is niet duidelijk maar ze zijn uiteindelijk naar het vernietigingskamp in Auschwitz gevoerd. Het tafelkleed wordt nu al 80 jaar door mijn familie bewaard.” Ze glimlacht: “In het huis wonen nu Sarah, Glenn en hun kindje Loe.”

Foto boven: Ann Hubert vertelt het verhaal van de familie Cohen. Wim Kennis legt de struikelstenen. Links staan huidige bewoners Sarah en Loe.

Foto onder: de struikelstenen en het tafelkleed.

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
16°
Rain Shower
05:2622:01 CEST
Feels like: 16°C
Wind: 6km/h NE
Humidity: 90%
Pressure: 1013.55mbar
UV index: 0

(advertenties)