Select Page

Wonen in een wasserij

Wonen in een wasserij

Herman Van Deuren en Karine Clement verlaten in 2023 na 30 jaren Deurne. “Niet vanuit onvrede” lacht Van Deuren: “Maar wij willen eindelijk een oude droom realiseren. Toen het cohousing project De Haringrokerij in Antwerpen in de steigers stond, wilden wij graag meedoen. Door omstandigheden is dat niet gelukt. Deze keer laten we die kans niet schieten.” Die kans is cohousing project De Wasserij in Berchem.

Wasserij Goossens is in 1933 opgericht. Eerst als een buurtwasserij waar buurtbewoners gebruik konden maken van tobbes, wasborden en warm water. Later werd Goossens een machinale wasserij die de hele stad afdweilde om de was bij gezinnen op te halen. En nog later werd het een industriële wasserij voor grote stukken als gordijnen en tapijten vanuit heel Vlaanderen. In 2011 sloot de wasserij, die ondertussen een hele huizenblok innam, de deuren. Het industriële pand zal worden omgebouwd tot een woonproject met een 80-tal wooneenheden. Een deel van het pand zal worden ontwikkeld door het cohousing project De Wasserij.

Een cohousing project met 27 wooneenheden

Het project werd voorgesteld door toekomstige bewoners Peter Vermeulen en Lieze Lingier. Vermeulen, bekend van Ringland, stond mee aan de wieg van het gemeenschappelijk woonproject De Haringrokerij. Nu de kinderen uit huis zijn zoeken zijn vrouw en hij een kleiner optrekje. Een deel van zijn medebewoners volgt hem naar Berchem. Vermeulen: “De Wasserij wordt een mix van 27 wooneenheden met een aantal gemeenschappelijke ruimten, collectieve verwarming en waterrecuperatie. We hopen dit jaar met de werkzaamheden te kunnen starten zodat we in 2023 kunnen verhuizen.” En Lieze Lingier voegde er aan toe: “We zijn nu met een groep van 55 mensen, divers van leeftijd. We hebben eerst een visietekst met onze waarden opgesteld en hebben die dan omgezet in een voorstel. Twee appartementen hebben we nog niet toegewezen. Die willen we gebruiken voor mensen die moeilijker een woning vinden.”

Wooncopen, een nieuwe woonformule

Voor het financiële plaatje is het project in zee gegaan met de wooncoöperatie Wooncoop. Karel Lootens, bestuurder van Wooncoop, lichtte het model toe: “Wij nemen het gebouw in eigendom en de bewoners kopen aandelen in de coöperatie. Concreet betekent dit dat de nieuwe bewoners van De Wasserij geen eigenaar van het pand zijn maar wel coöperant. Deze formule gaat speculatie tegen en houdt wonen betaalbaar.” Bewoners kopen dus aandelen en betalen ook maandelijks een bijdrage. Wie meer aandelen heeft, betaalt minder bijdrage. Maar wie niet veel kapitaal heeft kan dus ook kwalitatief wonen. Wooncoop ontvangt 1/3 van het benodigde kapitaal in de vorm van coöperatieve aandelen bij de bewoners en kennissen. De helft wordt geleend bij een ethische bank en 1/6 wordt geleend bij privé-investeerders tegen een rendement van 2%. Volgens Lootens wordt deze formule die hij ‘wooncopen’ noemt, de nieuwe trend voor de toekomst.

Meer info: www.de-wasserij.be en www.wooncoop.be/dewasserij

Foto boven: (vlnr) Peter Vermeulen, Karel Lootens en Lieze Lingier.

Foto onder: Herman Van Deuren

Andere foto’s: beelden van het industriële gebouw Wasserij Gebr. Goossens

About The Author

mm

Wilfried Defillet schrijft al jaren als freelance-journalist en was o.a. correspondent van GvA voor het district Deurne. Hij werkt mee aan buurtbladen zoals 't Vliegerke en Borgerblad

Leave a reply

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het weer

Antwerp
19°
Partly Cloudy
05:4021:38 CEST
Feels like: 19°C
Wind: 10km/h WSW
Humidity: 66%
Pressure: 1014.9mbar
UV index: 3

(advertenties)